Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas åter i Morabåset

Annons

Men det fanns andra klubbar som ville ha Tomas tjänster på juniornivå. En av dessa var sportklubben i Södertälje.

- Jag lärde mig mycket från min tid i Färjestad. Det var kul att få se en elitserieklubb inne från, samt ta del av deras mycket bra organisation, säger Tomas som gärna hade stannat kvar i Karlstad om inte Färjestad lagt ner sitt J20-lag.

I Färjestad ses det inte som en nerläggning, utan snarare som en ny ungdomssatning. Kort och gott innebär det att division I-laget Skåre BK, som samarbetar med FBK, tar över J20-lagets juniorer.

- Det finns både negativa och positiva tongångar till en sådan satsning. Tanken är väl att Färjestadsjuniorerna ska få mogna och få ytterligare erfarenhet genom division I-spel. Satsningen kan fungera i Värmland, med tanke på att det bland annat finns en mängd hockeylag, menar Tomas.

I onsdags började Tomas sin lärartjänst på hockeygymnasiet och i början på nästa vecka startar höstsäsongen för skolans hockeyelever.

Dock har Tomas redan satt igång med sitt tränarjobb för Moras J20-juniorer och för några veckor sedan gjorde laget sitt första ispass.

- Det brukar var ovant under de inledande ispassen för spelarna, men efter ett par pass brukar de få kontroll på skridskoåkningen och träningen flyter på.

Moras J18-lag består av hockeyungdomar födda 85 och 86, medan klubbens J20-lag innehåller en stor blandning av årskullar från 83 till 86.

- Talangmässigt tror jag det är bra att ha lite överåldriga spelare i laget. Det gör att det blir lite tyngd i laget, säger Tomas och fortsätter:

- I Finland vet jag att en del unga spelare som får sitta på bänken i sina klubblag, spelar mycket i juniorserierna.

Den svenska juniorserien J20 superelit beskriver Tomas som en serie av 16 hungriga lag och alla vill naturligtvis vara bland de åtta lagen som går till slutspel.

I år är det en rak serie, där alla lag möter alla två gånger och de fyra sista lagen får kvala för att hänga kvar.

- Det blir en tuff serie, men kan vi vara bland de åtta som går till slutspel, då kan vi gå långt, menar Tomas.

Och Tomas vet vad han talar om. Säsongen 00/01 förde han MIK:s J20-lag till ett SM-brons.

- Jag har väl egentligen ingen direkt förebild bland tränarna i hockeyn. Det är snarare en blandning av flera tränare och deras erfarenheter som präglat mig. Jag gillar bland annat att det spelas en offensiv hockey, med mycket forechecking, snabba beslut och där spelet vänder snabbt, säger Tomas, som i framtiden hoppas att få leda ett seniorlag.

PETER SVENSSON

Mer läsning

Annons