Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tolvanen tar ton

Annons

Med ett sådant uttalande minskar naturligtvis inte pressen på honom, men det är inget som bekymrar den till synes kolugne finländaren.

- Är du tränare finns pressen alltid där, det hör till yrket. Jag har blivit van att jobba under press under alla mina år som tränare, och ser det snarare som något positivt nu.

- Sedan är det så att vi tillsammans - spelare, tränare och klubbledning - satt upp målet. Men det kommer att bli tufft som fan, vi är ändå nykomlingar, påpekar Jarmo.

Förutom en semestervecka på Irland, har Jarmo tillsammans med familjen, fru och två söner, tillbringat sommaren hemma i Hämeenlinna.

En del golfande har det blivit, bokläsning har också prioriterats högt, liksom arbetet i det egna husets trädgård.

- Vi har en alldeles för stor trädgård, det har jag insett nu. Det tog mycket av min tid, innan allt var i ordning, säger Jarmo och spricker upp i ett leende.

I lördags kom han tillbaka till Leksand. Satte sig direkt ner och pratade med klubbledningen och Ulf Skoglund, den nya assisterande tränaren.

I söndags träffade han laget, med en del nya ansikten, och på måndagen stod han på is och ledde sitt första ispass.

- Det känns skönt att vara tillbaka här i Leksand. Sju veckor återstår, viktiga veckor, innan serien startar. Vi ska göra allt för att komma så förberedda som möjligt, säger Jarmo.

Förra säsongen var oerhört framgångsrik. Leksand tog sig tillbaka till elitserien och förlorade bara två matcher under ordinarie speltid.

- Fjolårets säsong var väldigt speciell. Vi vann nästan allt, vi lyckades med vårt högt uppsatta mål: Elitserien. Men det var först efter AIK-matchen, där vi säkrade en elitserieplats, som jag riktigt förstod betydelsen för Leksand och alla leksingar att vi tog oss tillbaka. Då ryste jag i hela kroppen.

- Men nu är det bara att glömma den säsongen, säger Jarmo.

Väl medveten om att han och hans lag går en tuffare tillvaro till mötes.

Nu är det elitserien som gäller.

- Vi lär väl åka på några fler smällar den här säsongen, eller vad tror du?, säger Jarmo.

Jag håller med, väl medveten om att Färjestad, HV 71 och Djurgården är något helt annat än Tranås, Oskarshamn och Gislaved.

Att förlusterna kommer att komma är en bit som Jarmo kommer att jobba hårt med spelarna den närmaste tiden.

- Att förbereda och preparera spelarna är en viktig bit. Men vi har många rutinerade spelare i laget, så det är en bit vi bara ska klara av.

Under de fyra senaste månaderna har ett nytt lag, med sportchefen Anders "Masken" Carlsson som byggherre, byggts upp.

Jarmo har inte varit med och påverkat så mycket när det gäller den biten.

- Mitt jobb är att träna. Sportchefen vet vilka ekonomiska resurser som finns, han får sköta värvningarna och bygga laget. Men givetvis har jag och "Masken" pratat om spelare och andra saker som berör laget under våra samtal.

Någon större koll på de nyförvärv som kommit till Leksand har han inte. Det erkänner han utan att tveka.

- Spelarnas statistik har jag på papper, men annars vet jag inte så mycket om dem. Jag ser inget problem i det, utan ser det snarare som en fördel. Nu kan jag själv bilda mig en egen uppfattning om varje spelare.

Av de spelare som lämnat laget. Är det någon du ville ha haft kvar?

- Jag vet inte ens om jag vill svara på den frågan. Det är spelarna som finns nu som är de intressanta. Men visst, vi hade ett bra lag i fjol och det fanns spelare som gärna jag sett kvar. Alla spelare har dock sina egna mål och drömmar. Vill de utomlands och tjäna mera pengar, är det inte mycket vi kan göra åt saken.

Mer läsning

Annons