Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias test slutade med seger i SM-rally

Annons

- Vet faktiskt inte riktigt hur det gick till, säger Tobias. Det var ju min första start med Toyotan, så det borde inte ha gått så bra.

Visst. Tobias hade en hel del tur. Flera av de allvarligaste konkurrenterna körde bort sig på slutet.

Kenneth Bäcklund bröt på åttonde sträckan, Mats Jonsson på nionde och Eddie Hörbing på elfte. Men det gäller ju faktiskt att hålla sig på vägen - och det gjorde Tobias.

Början av rallyt blev heller ingen höjdare för Tobias. Redan på första sträckan fick han stopp i en hårnålskurva. Det tog 30 sekunder innan han kunde få fart på motorn igen.

- När jag skulle trycka in startknappen kom jag tydligen åt reglaget för bensinpumpen och stängde av den, säger Tobias. Det tog nästan en halvminut innan jag kom underfund med vad jag gjort.

Sen fortsatte strulet. På fyra fartsträckor i början lyckades Tobias få motorstopp redan i starten.

- Jag var ovan vid Toyotans koppling, förklarar Tobias. Den består av kolfiber och är mycket starkare än den jag är van vid i min Mitsubishi. Det gör att kopplingen är ställd så det finns mycket litet lekrum. Antingen är växeln i eller ur.

Tobias gav för lite gas och fick inte bilen att dra iväg. Det blev till att starta om motorn med förlorad tid som följd.

Trots det gick det snabbt för Tobias. På fredagens sista sträcka var han sträcktvåa och på lördagen vann han några sträckor.

- Då hade vi fått fixa turbon också, säger Tobias. I problemen med starterna hade ett grenrör spruckit, så jag hade inte fullt turbotryck. Men när det var fixat gick det undan.

Och efterhand blev det också avancemang från den sjundeplats Tobias hade efter fredagens fyra sträckor. Efter SS8 låg han femma, efter SS9 trea och på SS11 avancerade han upp på förstaplatsen. Dittills ledande Mats Thorzelius hade fastnat i en snödriva och hade problem att få igång bilen. Han tappade nästan en minut på Tobias och låg nu tvåa, 15,7 sekunder efter Ludvikakillen.

På sista specialsträckan körde Mats "på chans" för att nå ikapp Tobias. Och det slutade som det brukar göra i sådana sammanhang - åter i en snödriva. Innan Mats tagit sig lös ur drivan hade Tobias för länge sedan vunnit tävlingen - och Mats rasade till tiondeplatsen.

- Det här kändes verkligen skönt, säger Tobias. Toyotan känns mycket bättre att köra än Mitsubishin. Så nu kommer jag att använda den även i Supermästerskapen.

Och om det går så här bra i första försöket, tror Tobias att det kan gå minst lika bra i fortsättningen.

- Det gick bättre och bättre sträcka för sträcka, menar Tobias. Jag tror ju inte att den kommer att gå saktare i nästa SM-rally i Östersund.

Det blev för övrigt en mycket framgångsrik helg för Ludvika MS. Inte nog med att Tobias totalvann. Hans klubbkamrat Fredrik Andersson slutade totalt 17, och vann N2-klassen med sin Renault. Och som "grädda på moset" blev Johan Backström tvåa i sin Suzuki i klassen N1.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons