Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias stora rallyknall

Annons

Under många år har grupp N 4 varit den absolut tuffaste klassen inom svensk rallysport. Två dominater har delat på toppen under flera år och det är Kenneth Bäcklund och Stig-Olov Walfridsson. Strax under dem finns det en rad förare som vill upp och där är konkurrensen stenhård.

Att nu Tobias Johansson kört ifrån de två värmlänningarna är mer eller mindre en sensation. Att Bäcklund fick bryta på grund av trasig växellåda är delvis en förklaring, men han blev ifrånåkt av Johansson så länge han var med och Walfridsson hade inte en chans att hänga med i det tempo som Johansson höll.

Tobias var med redan från starten och låg på tredje plats i klassen efter två sträckor.

- På tredje och sista sträckan innan nattvilan tog jag det medvetet lugnt för att få starta senare på lördagsmorgonen, berättar han.

Skälet var att det var mycket lösgrus på vägarna och han hoppades att det skulle ha körts undan av de första startande, men det fanns till stor del kvar.

Kalabaliken som var i samband med Andreas Erikssons och Oscar Svedlunds avåkningar på femte sträckan blev Tobias Johansson aldrig inblandad i. Men en sammanstötning med en dovhjort hade kunnat gå värre och satt stopp för fortsättningen.

Inför sträcka åtta var det stenhårt mellan ledartrion i grupp N 4. Inom fem tiondels sekund fanns Tobias Johansson, Martin Hjelmar och Jonas Wigren.

Men på de avslutande sträckorna kunde Tobias Johansson åka ifrån konkurrenterna med några sekunder och i mål hade han fem sekunders ledning till tvåan Jonas Wigren och 19 sekunder till trean Martin Hjelmar.

Därmed var det klart att Johansson hade sin största framgång någonsin i hamn. Han ligger nu på tredje plats i sin SM-klass och har endast en poäng fram till Kenneth Bäcklund som ligger tvåa. Noterbart är att Tobias Johansson var yngst i startfältet och en av de yngsta som hittills vunnit en SM-deltävling.

- Visst är siktet inställt på en silverpeng i SM vid den avslutande tävlingen i Sandviken, det har ju visat sig att det går att åka ifrån Bäcklund.

Annars är den stora utmaningen i höst för Johansson en start i det engelska RAC-rallyt.

- Det är näst intill 100 procent klart att det blir en start, det är bara lite detaljer som återstår, men inget som ska kunna stoppa satsningen.

RAC-rallyt körs 14 till 17 november och ingår i rally-VM. Det anses vara en av de stora klassiska rallytävlingarna och har genom åren varit inkörsport för många svenska förare.

Fotnot: Läs mer om Tobias Johansson och rally-SM på sidan 24.

Mer läsning

Annons