Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias nådde målet på Sardinien

Annons

Frånsett att ha tappat bromseffekt under fredagsetappen råkade Tobias ut för en riktigt tidsödande malör under de tre dagarnas tävlande på Medelhavsön.

Det var på den elfte sträckan, den sista på lördagsetappen, då han i ett vägbyte snurrade och blev stående i ett dike.

För att backa måste ett reglage vridas om på instrumentbrädan i Subarun och därefter ska kopplingen göra sitt.

Men i ivern att komma iväg släppte Tobias kopplingen för häftigt med följd att något gick sönder av påfrestningen. Bilen gick därefter inte att backa.

Det dröjde innan åskådare kom till platsen och hjälpte till att skjuta bilen bakåt så att Tobias och hans kartläsare Kaj Lindström kunde fortsätta.

Malören kostade drygt sju minuter och fem placeringar i sammandraget.

Före det hade han kört riktigt bra och noterades för åttonde och tionde tider på två av sträckorna i lördags och hade en niondeplats totalt.

- Allt fungerade perfekt. Det kändes bra med körningen, farten och bilen. Det som hände på elfte sträckan var trist, vi var uppe på tiobästalistan och såg fram emot en bra placering, kommenterade Tobias på Olsbergs hemsida.

Neil Gatt, chef för det engelska RED-teamet, som sköter Tobias tävlande i VM på team Olsbergs uppdrag, noterade att Tobias följde instruktionerna till punkt och pricka under rallyt men att missen på elfte sträckan förstörde mycket.

- Tobias körde säkert och presterade fina sträcktider under lördagen, i flera fall bättre än flera fabriksförare, sade Gatt på Olsbergs hemsida.

- Tobias har jobbat hårt sedan Mexiko med att utveckla sin körning och i dag såg vi frukten av hans arbete, påekade stallchefen.

- Misstaget Tobias gjorde vid avåkningen var en följd av orutin. Det var verkligen synd för vi kunde ha sett fram emot en sjätte- eller sjundeplats för honom.

Efter det som hände på elfte sträckan bestämde Tobias och Kaj Lindström att ta det väldigt lugnt under den avslutande etappen, allt för att få träning och ta bilen i mål.

Dessutom startade de som första bil under söndagens sex sträckor, vilket med tanke på lösgruset innebar en nackdel.

Tobias kollega i Team Olsbergs - Daniel Carlsson - gjorde sin första VM-start i en Subaru och bröt på sjunde sträckan efter en avåkning.

Nästa uppgift för paret Johansson-Lindström blir Turkiets VM-rally i början på juni.

Team Olsbergs kommer nämligen inte till start på Cypern om 14 dagar. Daniel Carlsson är då tillfälligt tillbaka i Peugeot och Tobias Johansson är inte anmäld.

Säkre Sebastian Loeb höll undan och vann på Sardinien med en minut till godo på Petter Solberg. Marucs Grönholm på tredje plats var rejält distanserad av norrmannen.

Matchen om VM-titeln för förare tenderar allt mer att bli en duell mellan Loeb och Solberg. Fransmannen har tagit ledningen, men med bara en poäng.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons