Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias bäst av dalaförarna i SM

Annons

Av sju Dalaförare var det bara Johansson och Christer Steen, Svärdsjö MK, som tog sig i mål.

Mats Jonsson var storfavorit och hölll. Han hade ledningen i stort sett hela tävlingen och vann med en minut.

Bakom honom pågick en mycket intensiv jakt. Mats Thorszeluis, Almunge MK fick problem i början av tävlingen och låg sist.

Han började en intensiv jakt på täten och inför näst sista sträckan var han ifatt och låg trea efter Dick Wicksell, SMK Uppsala. Thorszeluis slog till och körde 2,7 sekunder snabbare än Wicksell och tog därmed andraplatsen med en tiondels sekund.

I grupp N var det en hetsjakt på tiondelarna .

Den som lyckades allra bäst var Ludvikaföraren Tobias Johansson som i sin Mitshubishi vann sin klass i stenhård konkurrens och slutade på fjärde plats totalt. Det hela underlättades av att Kenneth Bäcklund, Vara MK, fick ett växellådshaveri.

En helt avgörande sträcka blev den femte. Ett antal förare fick problem, både tekniska och avåkningar. Flera blev stående på sträckan efter att Andreas Eriksson rullat av och när den väl var på hjul åkte Oscar Svedlund av på samma ställe. Han kunde dock fortsätta med en mycket bulig bil.

Även Tobias Johansson fick problem och tävlingen kunde ha slutat där för hans del.

- Vi krockade med en dovhjort i 150 km/h. Men lyckligtvis blev det bara en snuddning och vi kunde fortsätta direkt.

Det blev en jakt på tiondelar för Johansson som var ivrigt jagad av Jonas Wigren och Martin Hjelmar, båda två grupp N 4 och Mitshubishi.

Ett annat Dalahopp bröt på sträcka fem med trasig topplocks-packning. Tony Lundgren, Ludvika MS, blev stående i flera minuter på grund av avåkningar och det klarade inte motorn.

- Jag körde några kilometer sedan insåg jag att det var kört, säger Tony Lundgren.

Christer Steen i en Vauxhall Corsa, klass F 1, fick en förhållandevis odramatisk resa i Östergötland. Han blev aldrig inblandad i dramatiken på femte sträckan och kunde köra hem en andraplats i klassen.

Oturen vill inte ge sig för Fredrik Andersson, Ludvika MS, grupp N 2, Renault Clio Sport. Han var mycket fint med i klass-toppen hela tävlingen, men på lördagsmorgonen började problemen komma. Han tappade tvåans växel och fick köra på ettan och trean hela tiden. Likväl låg han på andra plats inför åttonde sträckan och bara två återstod.

- Jag hörde att det började låta om treans växel och vid målet på sträckan visade det sig att växellådshuset hade spruckit och kopplingen var dränkt i olja.

Därmed var det slutåkt för Andersso.

Anders Johnsén, SMK Dala, Stig Björkman, Borlänge MK och Håkan Blomström, Horndals MK bröt tävlingen av olika skäl.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons