Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejer mot toppen

Annons

Längst av klubbens gymnaster har de båda 11-åringarna Stina Sundvall och Matilda Bröms-Axelsson nått.

Båda nyligen uttagna till en 18 tjejer stor landslagstrupp.

- Och nu siktar vi ännu högre och hoppas komma med i den projektgrupp förbundet leder med sikte på junior-EM 2004, säger tränaren Lele Mattsson.

Den senaste landslagsuttagningen genomfördes i Stockholm för tre veckor sedan och i måndags fick Stina och Matilda det glädjande beskedet.

Deras två år yngre klubbkamrater, Emmy Berjegård och Bea Lundgren, kom dock inte med.

- Men Emmy och Bea finns med som bubblare och har chans att bli uttagna senare, förklarar Lele.

De 18 uttagna kommer att kallas till en landslagssamling någon gång under våren eller försommaren. Fram till dess gäller framför allt träning. Hård träning.

- Eftersom Stina och Matilda fyller tolv i år går de upp i svårighetsgrad, från RM 1 till RM 2 och just nu håller vi på och tränar för fullt med ett nytt program.

En gång i veckan, tisdagar, tränar gymnasterna från Leksand i Gymnoshallen i Falun. Övriga dagar i veckan håller de till i sporthallen på Åkerö i Leksand.

- Det som är så bra med att träna här i Gymnoshallen är att du inte behöver plocka fram eller undan några redskap som du behöver på Åkerö.

Leksands GF har gått från en ganska liten förening till en, i alla fall på distriktsnivå, stor förening. I dagsläget har klubben cirka 40 gymnaster i träning.

- Vi har gått framåt snabbt, men bakom den utvecklingen ligger en långsiktig satsning. Målsättningen är att de här tjejerna, när de har åldern inne, ska tävla i stora SM.

Fortfarande är dock tjejerna juniorer och som framtida mål finns en plats i junior-EM 2004. Förra året missade Stina och Matilda att bli någon av de tio tjejerna i den projektgrupp med sikte på JEM 2004.

- Men det finns fortfarande chans att kvalificera till projektgruppen.

Fyra moment, barr, bom, hopp och fristående, ingår i artistisk gymnastik och Stina och Matilda har både sin favorit och käpphäst.

- Barren är bäst, men jag gillar inte bommen, säger Stina.

- Jag gillar fristående bäst, men tycker inte om barren, säger Matilda.

Kanske läge för Stina att lära Matilda att tycka om barren?

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons