Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i världscupen

/

Här är nästa förbundskapten från Leksand:
Maria Danielsson, 30, hoppas få leda svensk snowboardcross över OS 2018.
– Det är kul att få dela med sig, säger OS-sexan från Turin 2006.

Annons

Anneli Östberg har gjort succé som en av två förbundskaptener för orienteringslandslaget och fick för två veckor dela TT:s idrottsledarpris för 2011 med kollegan Håkan Carlsson.

När Folger Forsén, Sollentuna, och Robin Granqvist, Leksand, i morgon gör sina världscupdebuter i snowboardcross i schweiziska Veysonnaz är det med en annan Leksandstjej som förbundskapten.

– Efter att alla tidigare aktiva i världstoppen hade slutat gjorde förbundet en nysatsning i fjol och jag blev anställd i fjol somras. Till i år har jag en 50-procentstjänst från förbundet och får resterande 50 procent av lönen från killarnas egna fickor via sponsorer, berättar Maria Danielsson.

Satsningen på ett landslag, där Forsén, Granqvist och Leksandskillen Johan Lundkvist ingår – och därunder ett europacuplag om fyra killar – sker dock i mindre skala än den Danielsson, som tvingades avsluta den egna aktiva karriären på grund av en knäskada 2009, själv fanns med i inför OS i Turin 2006.

– Då fanns det en organisation som redan rullade. Jag kom in som medaljhopp i Sveriges olympiska kommittés satsning och fick mycket hjälp därifrån. Nu är det tuffa tider och för att kunna göra en långsiktig satsning är det önskvärt att det kommer in mer pengar och för att få det så får vi hoppas på lite resultat, säger hon.

Hittills har förbundskapten Danielsson samlat de svenska snowboardcrosskillarna på träningsläger och coachat dem på tävlingar i Europacupen.

– Nu är det första gången de kliver in i världscupsammanhang och det blir en annan standard. Men för att utvecklas i snowboardcross måste man tävla och det är jättekul att de får testa på det. De är fulla av förväntan och det är jag med, säger Maria Danielsson.

Lagom till OS i Pyeongchang, Sydkorea, 2018 hoppas svensk snowboardcross vara tillbaka på den nivå som gav fyra deltagare i Turin 2006.

– Jag har lite svårt att se mig själv där med tanke på att det ser ut som det gör ekonomiskt, men jag skulle verkligen vilja det, inte minst för killarnas del. Det är kul att få dela med sig och att se att det ger någonting för andra. Och jag är mer nervös nu än när jag tävlade själv, säger Maria Danielsson.

Mer läsning

Annons