Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiden inne för Per?

Annons

Nu: Per Elofsson ska göra samma sak - på samma plats.

- Jag tror Per kan lyckas, säger Svan.

- Drömmen är en medalj, men jag är nöjd om jag slutar bland de fem bästa, säger Elofsson själv.

VM-orten är densamma, till och med hotellet. 1991 bodde Gunde Svan och svenska skidlandslaget på hotell Montanara när skid-VM avgjordes i Val di Fiemme.

På torsdagen, tolv år senare, sitter Per Elofsson i ett källarrum i samma hotell och talar om förväntningarna inför fredagens VM-premiär.

- Jag har haft en bra genomkörare och även om det inte kändes som att man flög fram så känns kroppen mera utvilad nu än tidigare, säger Elofsson.

Han har fått heta Gunde Svans arvtagare, den här gången kan heller inte likheterna vara mycket större med den forne skidkungen.

Men inte enbart till det positiva.

För Per Elofsson fick sin försäsong förstörd på grund av en mykoplasma-bakterie och kommer till VM med många frågetecken kring sig.

Gunde Svan i sin tur kom till VM 1991 med två tunga sjukdomsperioder bakom sig bara ett par månader inpå VM. Svan berättar för TT:

- Jag hade varit förkyld och haft feber, två veckor inför VM fick jag stryk av Sven-Erik Danielsson med över en minut i ett distriktsmästerskap i Dalarna.

- Men trots det, då var det första gången jag kände att kroppen började komma igång, säger han i telefon.

Svan kom till Val di Fiemme, två veckor senare åkte han hem med ett guld (30 km klassisk) tre silver (15 km, femmilen och stafetten).

- Jag minns att jag frågade journalisterna på presskonferensen efter tremilen: ''Hur många av er trodde på mig som guldmedaljör?''.

Tre personer av ett 70-tal i lokalen räckte upp handen.

Elofsson valde att stå över den inledande tremilen, i stället följde Per tävlingarna från tv:n. När han nu går in i VM är det utan någon större press, men med desto flera tuffa konkurrenter.

- Veerpalu blir farlig, liksom Botvinov, Estil och Fredriksson, säger Elofsson och tittar åt höger där Mathias Fredriksson sitter. Jag ser mig själv som en joker.

Men när Per själv tonar ned förväntningarna så finns det andra som vågar tro desto mer på honom. Som Gunde Svan:

- Jag tror han kan lyckas, efter vad jag såg på SM-tävlingarna i Idre så tycker jag Pers formkurva pekar uppåt, även om han kanske inte slår till redan i morgon så kan han mycket väl lyckas längre fram, säger Svan.

Han om någon borde veta. (TT)

TOBIAS ÖSTERBERG

Mer läsning

Annons