Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Battle? Debacle!

Annons

Jodå. Det är alldeles riktigt. Det blev 2-1 i en snowboardtävling. Hur konstigt det än kan låta. Men tävlingen avgjordes i en superfinal mellan ettan och tvåan i finaltävlingen. En superfinal, där de tre lagmedlemmarna i vardera laget fick delta i ett direkt avgörande åk från någon av de fem startpunkter som fanns skapade. Rena "dueller" som bedömdes av domarna, som utsåg en segrare i varje duell.

Det var här Finland vann med två segrar mot en.

Det svenska laget imponerade stort i både kval och final. Svenskarna - Tärnabys Hampus Mosesson, Bjursås Stefan Karlsson och Leksands Martin Sandberg - hade inga problem att bland de tolv anmälda lagen ta sig till final som ett lag bland sex.

I finalen fick varje lags medlemmar göra tre åk var, och de två första omgångarna vanns klart av Sverige. 300 och 315 poäng plockade de svenska killarna ihop. Tvåa då var Finland efter 270 och 310 poäng och trea Norge med 290 och 260.

I sista omgången drog den finska trion Markku Koski, Tuomo Ojala och Mikka Hast i med 325 poäng. Totalt 905 poäng. Norge presterade 270 och låg tvåa på 820. Sverige behövde 210 poäng för att klara andraplatsen.

Tredje omgången blev inte lyckad för svenskarna. Två fall på de tre åken innebar att Sverige fick nöja sig med 230 poäng. Men det räckte ändå till att ta sig till final som andra lag med 845 poäng.

Det stora problemet var Martin Sandberg. Han hade satsat hårt på ett högt och spektakulärt hopp, men landade från 15 meters höjd på ryggen.

- Jag slog i bakhuvudet, och tuppade av en stund, bekänner Martin.

- Efter det blev jag rätt så vimsig, och sjukvårdarna avrådde mig från att köra finalen.

Finländarna gick med på att en av Sveriges två kvarvarande åkare fick ta sig an två finnar i finalen, så det innebar inget hinder för Sveriges deltagande i finalen.

- Problemet var att Martin tränat på att ta kampen i ansatsen från stora hoppbacken, säger Hampus Mosesson, som blev den som fick dubblera i finalen.

- Jag hade inte testat mitt tävlingshopp där.

I finalen möttes först Hampus och Finlands Tuomo Ojala från den startramp som fanns på publikläktarna. Där segrade Hampus. Därpå möttes Stefan Karlsson och Mikka Hast. Stefan gjorde ett bra hopp, men finnen ett bättre.

Avgörandet kom därmed att stå i åket från stora hoppbacken. Finlands Markku Koski körde först och gjorde en vacker ograbbad 720. Hampus satsade på samma hopp.

- Men tyvärr gled det lite för snabbt, suckar Hampus.

- Jag fick för mycket fart och gjorde nästan en 900 innan jag damp på magen i backen.

Därmed var lagtävlingen avgjord. Finland etta, Sverige tvåa.

- Men vi är rätt så nöjda ändå. Vi är här för att ha roligt, och vinner vi är det bara en bonus, slog killarna fast.

- Men naturligtvis ville vi hellre vinna, sade Hampus.

Och Slättakillen Stefan Karlsson, som varit med i The Battle alla år, utom ett när han var skadad, medgav att The Battle är något av årets höjdpunkt för honom.

- Det är en speciell känsla att köra här i Falun. Att för en gångs skull få komma hem och ta emot hela världseliten här, och visa vad vi har att erbjuda. Och det har verkligen varit en tävling med bra villkor.

Stefan kommer att satsa hårt på halfpipe det kommande året. Inför OS i Turin.

- Dit vill jag gärna följa med, säger Stefan.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons