Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tessans" revansch

Annons

Alshammar dominerade finalen i de 24,84 sekunder det tog henne att vinna guldet. Hennes enda andning i loppet, kort före mål, gjorde att segermarginalen till tvåan Martina Moravcova stannade vid 25 hundradelar.

- Det kan man ta om man vinner. Inför finalen tänkte jag att jag skulle hålla andan så länge det gick, men jag visste att det inte skulle gå i hela loppet, sade hon.

Känslan att komma tillbaka efter chocken på 100 m fritt betydde mycket.

- Det var skitjobbigt och komma hit och upptäcka att jag inte var i form. Det har aldrig hänt på ett mästerskap tidigare. Jag var ledig i två dagar efter 100 fritt och tänkte på annat än simning. Min pojkvän (Neil Willey, före detta brittisk landslagssimmare) kom hit i torsdags och vi var ute och käkade middag tillsammans.

På försöken i lördags ville hon direkt få ett bevis på att hon kunde simma snabbt.

- Första 50 på 100 fritt gick bra, så jag visste att jag kunde vara snabb. Det här är ju min paraddistans och jag vill vara snabbast i världen. Före mästerskapen hade jag inställningen att jag skulle slå världsrekordet (Inge de Bruijns 24,13), men efter 100 fritt så blev det att vara först i mål.

Det grejade Alshammar, OS- och VM-tvåa på distansen.

I England, där hon jobbar med tränaren Ben Titley, blir hon dock kvar. Trots att det finns de inom svensk simning som har synpunkter på att hon inte tränar i Sverige.

- Det viktigaste är väl att jag mår bra. Jag tror absolut att jag blir kvar. Sverige har inte ultimata träningsförhållanden och det är aldrig någon svensk tränare som erbjudit sig att träna mig, sade hon.

Förbundskaptenen Hasse Bergqvist anser att Alshammars träning måste analyseras, men att han har bra koll på hennes träning i England.

- Vi måste titta på varför 100 fritt gick som det gjorde. Men just nu har jag inga tankar kring vad som gick snett. Kanske var det så enkelt att hon missat formtoppen och var i en svacka då, men på väg upp. De som tror att det handlar om dålig träning har fel. Då hade hon inte simmat på de tider hon gjort tidigare i somras och i SM.

''Tessan'' fick sedan springa direkt från prisutdelningen till lagkappen där hon hade startsträckan (ryggsim). Bergqvist rasade över arrangörernas upplägg:

- Katastrof. Det borde en gris kunnat förstå att det kunde finnas deltagare på 50 m fritt som skulle vara med i lagkappen. Hon stod och blev fotograferad när det var inmarsch.

''Tessan'' hann bara dra på sig badmössan och slita av sig överdragskläderna innan starten.

Det gick ändå bra för Sverige. Alshammar, Emma Igelström, Anna-Karin Kammerling och Johanna Sjöberg fixade silver bakom omöjliga Tyskland.

- Det märktes att tjejerna var slitna efter en veckas simning, men de gjorde en otrolig kämpainsats, sade Bergqvist. (TT)

GÖRAN SUNDBERG

Mer läsning

Annons