Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tavell straffade Friberg

Annons

- Jag har svurit många gånger i de här backarna med full strids-packning på ryggen.

Mycket har hänt sedan dess. I 13 har lagts ner och efter lumpen slog Philip Tavell igenom inom mountainbike. Numer tävlar han mest utomlands och cyklar för det tyska stallet Team Merida International.

Och i går tog han sin andra seger i Långa Lugnet över 75 kilometer, efter en stenhård duell mot Calle Friberg från Spårvägen.

- Oerhört skönt att komma hem till Sverige och vinna. Jag och Calle bestämde oss när det var fem kilometer kvar att vi skulle dela på prispengarna och göra upp i en spurt.

Tavell var den som låg först av de två in på Lugnets skidstadion, men Calle Friberg tog sig ut i banan och var nära att passera, men det såg ut som om han gav upp sista metern.

- Nej, det gjorde jag inte, men jag kan tänka mig att det såg ut så, säger Friberg.

- Gruset på upploppet var lite lösare än förra året och jag försökte trycka mig förbi Philip, men jag kände i låren att jag var på väg att få kramp.

Både Philip Tavell och Calle Friberg var med i täten under hela loppet och var de som var aktiva i körningen. Klungan var dock samlad fram till backarna vid Norlingsberg, där tempot ökade.

De båda i täten var loss några gånger, men hela tiden hämtades ledningen upp och till slut stod kampen mellan fyra åkare.

Ledaren i Långloppscupen, Magnus Palmberg, släppte i den långa backen i Sundborn och i den allra sista stigningen fick även Fredrik Eriksson ge sig.

- Vi körde på bra där framme och höll undan från Fredrik på slutet och därför bestämde vi oss för att göra upp om segern i spurten, säger Philip Tavell.

Hemmahoppen Magnus Darvell och Jens Westergren hade det tyngre. Förhoppningen om seger försvann ganska tidigt även om Darvell var uppe i täten ett tag.

- När tempot ökade vid Norlingsberg orkade jag inte längre. Jag var tvungen att släppa för att ta mig i mål, säger Magnus, som inte haft bästa tänkbara uppladdning.

- Jag blev magsjuk efter förra helgen och det gick fruktansvärt tungt sista biten, säger Magnus, som körde in på en 13:e plats.

Lagkamraten Jens Westergren kom in tre placeringar efter och hade det jobbigt redan från start.

- Jag kände mig seg under hela loppet. Det fanns bara en växel i kroppen och den växeln var för långsam, säger han.

JOHAN BENGTS

Mer läsning

Annons