Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tavell och Oras körde 20 mil på två dagar

Annons

- Jag kom inte i säng förrän klockan två i natt, sa den 27-årige skåningen direkt efter segerintervjun vid målet.

- Jag kände mig en en rockstjärna när min sponsor ordnade så jag kunde flyga hit direkt efter tävlingen i Norge.

Där hade Philip en topplacering på gång men vurpade strax innan målet och fick nöja sig med tredje plats. Vann gjorde än en gång den inhemska stjärnan i branschen, Rune Höydal.

Philip Tavell var en av de åkare som tippades kunna ta hem den 12:e upplagan av Finnmarksturen. I sina två tidigare starter har han en tredjeplats och ett brutet lopp i fjol.

Och även den här gången höll det på att ta slut under tävlingen. För efter fyra mils körning krokade Philip Tavell ihop med Magnus Darvell från Falun. Tavell skrapade upp ett mindre sår på ena underarmen och kunde fortsätta medan Darvell slog sönder ena armbågen och tvingades bryta.

Det var upp mot Ljungåsen, med fyra mil kvar, som Tavell och estländaren och överraskningen Oras, började köra hårt.

De två ryckte sedan ifrån de övriga och hade i Grängesberg en ledning på över tre minuter.

- Vi snackade ihop oss om att försöka hålla tempot uppe och jag är väldigt nöjd med vårt samarbete, sa Tavell.

I den grymma Galgbacken efter 95 kilometer började Tavell grilla sin medtävlare och i Krabobacken, en mil senare, fick estländaren släppa för gott och vid målet vid Hillängen var Philip nästan en och en halv minut före sin konkurrent.

- Finnmarksturen är nog det bästa som kan vinnas som mountainbikecyklist i Sverige, sa Tavell, som själv tyckte att han borde ha blivit uttagen i den svenska truppen till VM, som avgörs i Österrike nästa vecka.

För de stora åskdåarmassorna utefter banan hajade en och annan till när speakerbilen meddelade att två estländare låg med i tätgruppen.

- Jag har tidigare tävlat på landsväg hemma i Estland och gör nu min tredje säsong i mountainbike, berättade 26-årige Allan Oras efter sin andraplats.

Han och två landsmän, som kör för ett estländskt cykelföretag, tävlade för övrigt i lördags i samma lopp som Tavell och blev där 20:e man.

- Det här var min längsta tävling någonsin och det tog tre mil innan jag var igång ordentligt. Det var tufft och varmt och jag orkade inte hänga med på slutet, sa Oras, som nu åker tillbaka till Estland, där mountainbikesporten börjar få allt större utbredning.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons