Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tårar av lycka

Annons

HELSINGFORS, Finland

Det var knallsensationen som fick alla svenskar på Helsingfors olympiastadion och framför tv-apparaterna att tappa hakan.

Jenny Kallur, med fjärde sämsta tiden till semifinal och näst sämsta personbästat i hela semifinalfältet, gjorde sitt livs lopp.

Och hade tur.

- Någon var tvungen att göra bort sig om hon skulle ta sig till final, säger förbundskapten Thomas Engdahl.

Det var precis vad som hände.

Fransyskan Linda Ferga-Khodadin, tvåa i sitt försöksheat, föll redan på andra häcken samtidigt som kanadensiskan och regerande världsmästarinnan Perdita Felicien aldrig kom in i loppet.

Kvar i kampen om de tre första platserna i det första semifinalheaten var efter halva loppet bara Delloreen Ennis-London, Jamaica, Mariya Koroteyeva, Ryssland - och Jenny Kallur, Falun...

- Jag har varit i jättebra form de senaste dagarna. Det är alltid lite nervöst innan man ska springa, men i dag var jag inte riktigt lika nervös. Men så hade jag heller inga tankar på finalen, säger Jenny.

Det skulle hon snart få.

Visserligen blev hon slagen av både Ennis-London (12,79) och Koroteyeva (12,80), men nya personliga rekordet 12,85 skulle visa sig räcka långt.

Mycket långt.

När de tre heaten summerades hade Jenny Kallur åttonde tid.

Tillsammans med ryskan Olena Krasovska.

Men tusendelarna var på Jennys sida.

- Otroligt. Fantastiskt. Jag trodde inte det skulle räcka. Jag var nöjd bara med att ha varit med i täten, gjort ett bra lopp och slagit så många tjejer. VM-final är bara en bonus. Men jag är i toppform både fysiskt och mentalt. Jag får tacka mina tränare, säger hon och poängterar att hennes lopp inte på något sätt var optimalt.

- Jag vet att jag kan springa snabbare om det är bättre förutsättningar.

Jenny Kallur slutade aldrig ha bråttom i går heller.

Direkt efter att ha gjort klart alla intervjuer lämnade hon stadion för VM-byn i Esbo och var inte tillgänglig för fler frågor.

Laddningen för finalen började redan i går kväll.

- Jag har ingenting att bevisa, ingen press på mig att ta medaljer. Jag bara vet att jag är i toppform och ska förvalta den i en VM-final, säger hon.

Och smakar på ordet.

VM-final.

- Underbart. Jag kan inte säga så mycket mer...

Mer läsning

Annons