Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för bjudningen!

Annons

- Mora är ett tufft och disciplinerat lag som kommer sent in slutspelet och sådana lag brukar kunna överraska. Jag säger: Varning för Mora, sade Leksandstränaren Curre Lundmark.

Moratränaren Harri Rindell var inte sen att återgälda berömmet:

- Leksand har hittat ett grundspel och killarna vet sina roller. Laget är mycket mer stabilt än i höstas och jag tror att både Leksand och Södertälje, i kraft av sitt elitserietempo, kommer att toppa kvalserien.

Sedan skojade Curre om att Harri är en finne med glimten i ögat och kniven i fickan och Harri svarade glatt att han inte bara hade en kniv i fickan.

Så matchen och resultatet saknade betydelse, undrar ni?

Inte alls. Det är bara så att de här båda tränarherrarna har en rejäl dos distans till sig själva och det de håller på med.

När de ombads ge sin syn på matchen var det tydligt att det fanns gott om derbynerv.

- Visst fanns här heta känslor och gammalt derbygroll. Det gläder mig mycket att vi kunde komma tillbaka från underläge och vinna, sade Curre Lundmark.

Harri Rindell var förstås mindre nöjd med att Mora tappade 2-1-ledning till en klar förlust.

- Jag är besviken över att vi tydligen inte kunde ladda tillräckligt efter att ha blivit klara för slutspel. Annars kändes det tryggt till 2-1, men sedan...

Nej, med en Petri Vehanen som i tankarna verkade vara i kvartsfinalen räckte inte Mora till mot ett aningen hetare Leksand. Efter att ha släppt in fyra mål byttes Vehanen ut mot Daniel Sperrle.

- Jag vill inte skälla på Petri, han har varit otroligt duktig i vinter och har rätt att ha en dålig dag, konstaterade Harri Rindell.

Något av matchhjälte för Leksand, med två mål i spel fem mot tre, blev backen Magnus Österby. Han var tillbaka i laget efter att ha vilat ryggen ett par matcher.

- Det är samma problem som jag hade i början av säsongen, jag blir stel och öm i ryggen. Men nu känner jag mig mycket bättre och det var skönt att få göra ett par mål i dag, sade Österby.

För hans och hela Leksands del gäller det nu att göra en fin avslutning på elitseriespelet, mot Djurgården hemma på måndag, innan kvalserien börjar den 15 mars.

- Vi ska klara upp det här. Försvarsspelet har blivit bättre och vi börjar få ordning på andra detaljer i spelet. Dessutom har vi fått in nya spelare i laget, så det här ska vi fixa, sade han.

Magnus Österby har också bra koll på Mora, som han spelade fem säsonger med efter att ha lämnat moderklubben Vansbro AIK. Han var hockeygymnasist i Mora och som född 1978 blev det mycket spel med jämngamla Martin Jansson och Mikael Simons.

- Jo, nog spelade jag mycket med dem och sedan spelade jag också med Håkan Bogg, till exempel.

Nu är Mora i slutspel och Magnus Österby tror att hans gamla lag har en chans att lyckas där.

- Mora har gjort det jättebra och jag tror absolut att de kan skrälla i slutspelet.

Men i lördags kunde Österby märka att Mora inte var riktigt så bra som vanligt.

- Nej, de var väl inte "hundra taggade" efter att ha blivit klara för slutspel. Men det spelar mindre roll för oss, vi gjorde en stabil insats och det är viktigt för vårt självförtroende.

I och med segern lämnade Leksand över jumboplatsen i elitserien till Södertälje.

LEKSAND-MORA 6-2 (1-1, 3-1, 2-0)

Första perioden: 0-1 (10.46) Teemu Elomo (Ross Lupaschuk, Eric Beaudoin) spel fem mot fyra, 1-1 (10.46) Magnus Österby (Pavel Trnka, Oscar Steen) spel fem mot tre.

Andra perioden: 1-2 (1.48) Håkan Bogg (Eric Beaudoin, Kalle Kerman), 2-2 (5.43) Magnus Hedlund (Jaroslav Kalla), 3-2 (12.17) Patrik Wallenberg (Jaroslav Kalla, Niklas Persson), 4-2 (15.22) Jiri Bicek (Calle Steen) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 5-2 (11.17) Magnus Österby (Pavel Trnka) spel fem mot tre, 6-2 (15.01) Jesper Ollas (Jens Bergenström).

Skott: 25-26 (7-8, 12-13, 6-5).

Utvisningar, Leksand: Oscar Steen 2+2, Patrik Wallenberg 2+2, Ladislav Benysek 2, Mattias Ritola 2, Niklas Persson 2, Daniel Eklund 2, Magnus Österby 2, Jan Srdinko 2, Mora: Kenneth Bergqvist 5 (matchstraff), Marco Tuokko 2+2, Peter Smrek 2+2, Ross Lupaschuk 2+2, Anders Nilsson 2, Eric Beaudoin 2, Håkan Bogg 2, Daniel Sperrle 2, Mikael Simons 2.

Domare: Thomas Andersson, Gävle.

Publik: 7 650.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons