Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrar med nyp i nävarna

Annons

Det var under sportlovet 2000 som systrarna Holgersson fick upp ögonen för boxning. 14-åriga Ronja berättar:

- Man fick prova på olika sporter i Bergahallen och vi provade först handboll. Men det var tråkigt. Sen testade vi boxning och det var mycket roligare, det hände mer.

Anledningen till att de besökte Bergahallen var att de ville hitta en lämplig vinteridrott. Sommartid var det, och är det, fotboll som gäller och då i IFK Ludvika.

Alla tre anslöt sig till BK Swing i Smedjebacken och sedan dess har det varit full fart.

Som sig bör fick tjejerna till att börja med lära sig grunderna. I Swing är man mycket noga att utbilda sina ungdomar ordentligt innan de får göra debut i ringen.

Så först i september 2002 gick Ronja sin första match i den mellansvenska diplomserien, en ungdomsserie där utförandet är det viktigaste. Knockouter är inte tillåtna. Hon gjorde en bra match och vann.

Sedan dess har Ronja gått ytterligare fem matcher och facit är fem segrar och en förlust i klassen 63,5 kilo.

- Men då ska man komma ihåg att hon har fått möta tjejer som varit 17-22 år, påpekar pappa Kenth.

För My, 10 år, och Love, 9 år, skedde debuten för tre veckor sedan i Köping. Lustigt nog fick de möta varandra. Det blev en mycket jämn syskonfajt där My till slut vann med 26-25.

- Dom fick mycket höga poäng. Reglerna är såna att om man får 27 poäng eller mer och har fyllt 15 år så får man gå riktiga matcher, upplyser Kenth.

Boxning är en sport som väcker känslor. Den senaste tiden har diskussionerna handlat om proffsboxningen ska tillåtas i Sverige. Skaderisken är alltid på tapeten.

- Från början trodde jag att det inte skulle bli så mycket boxning för tjejerna. Men när jag förstod att dom skulle gå matcher blev det annat, berättar Kenth och fortsätter:

- När Ronja debuterade var jag fruktansvärt nervös, men jag fick snabbt klart för mig att domarna sköter sig utmärkt. Så fort dom ser att någon är illa ute så bryter dom matchen. Så jag tycker inte att riskerna är så stora.

Men att det smäller rejält även när tjejer är i ringen kan Ronja intyga:

- Jag har haft blåögon, näsblod och spräckt läppen.

Men inte heller hon tycker att det är särskilt riskfyllt med boxning.

Alla tre bytte i höstas klubb och tillhör numera Säters BK. Och där jobbar man mycket med att boxarna ska känna sig trygga när de kliver upp i ringen.

- Dom har ju tre års utbildning i botten och har hela tiden utvecklats mentalt. Nu kan de ta en smäll och sen köra vidare, säger Kenth Holgersson.

Svensk damboxningen står sig väl internationellt och på ungdomssidan är intresset stort. I en omgång i mellansvenska diplomserien som innehåller 60-talet matcher är det cirka tredjedelen som är tjejermatcher.

När det gäller framtiden är Ronja, My och Love bestämda:

- Vi ska fortsätta. Ju mer vi boxas, desto mer intressant blir det.

Pappa håller som bäst på att planera för att bygga en boxningsring hemma på tomten i Spjutsbo.

- Så att vi kan spontanträna, som han säger.

Det ska tilläggas att alla tre systrarna Holgersson är anmälda till diplom-SM i slutet av mars.

FRANK ELFSTEDT

Mer läsning

Annons