Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige vidare – kanterna glänste

Det var en seger med dubbel betydelse.
Sverige är vidare i handbolls-EM.
Poängen mot Tjeckien kan dessutom bli mycket värda i mellanrundan.

Annons

33–29-vinsten innebär att Sverige kan börja planera för en lång vistelse i Serbien. VM-fyran är, inför den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland på torsdag, kvalificerat för mellanrundan i Belgrad.

Där väntar troligen Serbien, Danmark och Polen.

– Skönt att vi är vidare. Nu går vi för att få med oss fyra poäng. Om vi får det har vi en riktigt bra chans att gå till semifinal, sade Henrik Lundström.

Högersexan Niclas Ekberg blev med tio fullträffar bästa svenska målskytt för andra matchen i rad. På den andra kanten var Henrik Lundström inte mycket sämre med sex mål.

Ledde med 17–11

Frågan är när ett svenskt herrlandslag senast hade två kantspelare som tillsammans gjorde 16 mål.

– Vi fick bra rulle på det. Kim Andersson släpper bollen väldigt bra när han är trängd. Han drar ofta på sig två gubbar, då blir det till slut läge på kanten, sade Lundström.

Kantspelarna ledde den svenska anstormningen i första halvlek, och som mest var ledningen 17–11. Inledningsvis hade försvaret bra koll på storstjärnan Filip Jicha, men när han började hitta rätt reducerade tjeckerna det stora underläget till två mål i paus, 17–19.

Första halvlek präglades annars av pang-pang-handboll – högt tempo, snabba spelvändningar och målvakter med låg räddningsprocent. Andreas Palicka gjorde turneringsdebut när han bytte av Johan Sjöstrand, men övertygade inte.

Två raka utvisningar, Kim Andersson och Jonas Larholm, satte dock press på svenskarna efter paus. Då, vid ställningen 23–21, kom Johan Sjöstrand in och knep en straff från Filip Jicha.

Blev förbannad

I anfallet efter parerade Palicka ett friläge från samme Jicha – två helt avgörande räddningar.

Kvällens största hjälte heter ändå Niclas Ekberg.

– Han kan bli hur bra som helst. Han har grymma avslut och grym spänst, sade Henrik Lundström och tillade:

– Enda gången jag blev förbannad på honom var när han drog från nio meter i första halvlek, då skällde jag på honom.

Positivt för Sverige var också att Tyskland slog Makedonien (24–23) tidigare på tisdagen. Om Makedonien åker ut saknar det betydelse att Sverige tappade poäng mot dem, då man bara tar med sig poängen mot övriga lag som går vidare från gruppen.

Förbundskapten Staffan Olsson var lättad efteråt.

– Första halvlek var nästan prickfri. I andra halvlek får vi lite problem, men det är ändå strongt att vi reder ut det, konstaterade Olsson.

– Nu ska vi glädjas åt den här segern. Sedan får vi börja räkna på alla förutsättningar.

Mer läsning

Annons