Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige utanför prispallen

Annons

Det blev två femteplatser för Sverige då JVM i Rovaniemi i lördags avslutades med stafetterna.

Ryssland vann något överraskande herrstafetten och Norge tog guldet bland damerna.

- Ett fall framåt på de traditionella distanserna, summerar den svenska förbundskaptenen Lars Selin damernas och herrarnas insatser till skidsport.com.

Två dalaåkare fanns med i de blågula lagen.

IFK Moras Lars Suther, 20, fick ta andrasträckan (klassisk) och Orsa SK:s Anna Hansson, 18, (fristil), som tog hand om damlagets tredjesträcka.

- Jag kände mig pigg och det gick riktigt bra. Det här var mitt bästa lopp i VM, betygsätter Anna, som två gånger om under mästerskapet blivit bästa svenska med en 21:a och en 23:e plats individuellt.

Efter de inledande klassiska sträckorna (Emma Lundbäck, Annika Löfström), låg svenskorna åtta. Anna, på sin tredjesträcka, plockade några placeringar och förde upp laget till en femte plats.

- Jag växlade som femma och den placeringen höll sedan Ida (Ingemarsdotter) ända in i mål. Vi utökade avståndet och hade långt till sjätte plats, berättar Anna.

De blågula killarna öppnade starkt och Marcus Hellner växlade över till Lars Suther som trea. En placering som han höll i ett varv (åkte 2x5 kilometer).

- Jag gick ut rätt hårt och stumnade mot slutet. Jag försökte hålla jämna steg med den ryska killen, men det var en tuff bana och det kostade mycket, berättar Lars.

Moraåkaren tappade både ork och placering och Sverige rasade i resultatlistan.

- Jag tror jag växlade som åtta, men det var väldigt tajt med åkare då jag kom in.

Mikael Ojala och Robin Bryntesson förde sedan upp Sverige till en slutlig femteplats. Det var dock bara sex sekunder upp till fjärde lag (Japan) och de blågula killarna var 24 sekunder från bronset, som nu togs av Frankrike. Norge var favoriter, men fick nöja sig med silvret.

De norska tjejerna infriade dock sitt favoritskap. De var 17 sekunder före tvåan Ryssland och på tredje plats kom Tjeckien.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons