Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige toppseedat inför EM-lottningen

Annons

På torsdagen spikade Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) seedningen inför kvallottningen till EM-slutspelet i Portugal 2004. Sverige är seedat som tvåa efter regerande världs- och Europamästarna Frankrike.

Till grund för seedningen ligger kvalresultaten till VM 2002 och EM 2000.

Och i de kvalen har Sverige inte förlorat en enda match. Av 18 kvalmatcher har ''Lars-Tommys'' mannar vunnit 15 och spelat tre oavgjorda. Målskillnaden är imponerande 30-4.

Seedningen innebär att Sverige kan få en gynnsam lottning. Klart är att Sverige slipper möta storheter som Frankrike, Spanien, Tyskland, Italien, Tjeckien, Irland, Rumänien, Belgien och Turkiet.

- Visst är det bra att vi slipper möta de andra nio toppseedade nationerna, men det finns många andra bra fotbollsnationer i de övriga seedningsgrupperna, kommenterar Tommy Söderberg.

Länder som Sverige helst vill undvika är England, Norge och Danmark.

Den på papperet lättaste lottningen vore kanske en grupp med Sverige, Slovenien, Ungern, Cypern och San Marino, medan svårighetsgraden ökar betydligt om Sverige skulle ställas mot England, Norge, Wales och Albanien.

- Kopplar man ihop det med VM-lottningen så tycker jag det är roligt att vi möter så bra lag som England, Argentina och Nigeria - jag tror det är utvecklande för svensk fotboll att möta så bra nationer. Men det vore roligt att möta några nya nationer i EM, för att visa den svenska fotbollspubliken vilken bredd det finns inom europeisk fotboll. (TT)

TT

Mer läsning

Annons