Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige knäade i hettan

Annons

Det bästa först:

Frisparken som gav 1-0 efter 21 minuter. Kennedy Bakircioglü hoppade över bollen och istället för att skjuta såg Stefan Ishizaki Niklas Skoog lämna sin plats vid muren och röra sig mot målet.

- Jag visste inte alls vad han skulle göra. Han såg nog bara att jag stod där och var tillräckligt smart för att passa mig, säger Skoog.

För honom var det ett lätt jobb att trycka in andra raka landslagsmålet i Bangkok.

Den varianten fanns inte i pärmen.

Den var ett ögonblickets ingivelse.

- Vi bröt mönstret, säger Niklas och skrattar.

Så många fler innovationer och improviserade handlingar stod inte på menyn.

Tobias Grahn hade två bra chanser under de första tio minuterna och sedan hände ingenting och ingenting framåt förrän i sista övertidsminuten.

Förutom då att Nordkorea innan dess hann jobba in kvitteringen i 84:e minuten. Pak Yong Chol hade flytet att få tag i bollen sedan Fredric Lundqvist förlorat den i ett motlägg och sköt långt till höger om chanslöse Eddie Gustafsson.

En sista kraftansträngning höll på att ge seger och de tre poäng som garanterat en plats i lördagens final redan inför den sista gruppmatchen mot Thailand på torsdag.

Men den assisterande thailändske domaren ville uppenbarligen ge den matchen större betydelse.

När Tobias Grahn stötte in Kennedy Bakircioglüs frispark gjorde han ingenting, funderade någon sekund och sedan lyfte han tveksamt flaggan för offside.

- Jag var i alla fall inte offside, säger Grahn. Vi genomskådade att de skulle försöka ställa oss, drog oss tillbaka och deras 4:a (Ripyong Sam) hängde inte med.

Grahn var bitter. Och inte bara på mannen längs långlinjen. Det här var hans chans.

Men inte hans dag.

- Jag var inte hundraprocentig, säger Tobias.

- Han ville så mycket, det kan ha varit en viss överambition. Men det är en intressant spelartyp och vi får se tiden an. Han behöver förbättra en del i lagspelet, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Annars pratade han och Grahn och så gott som alla andra om värmen. Det var hett och fuktigt som i en ångbastu. Nog för att nordkoreanerna gav tufft motstånd - men värmen var Sveriges värsta fiende på tisdagskvällen. Den 30-gradiga hettan tog musten ur vintervana svenskar.

- Man fick kippa efter andan, säger mittbacken Per Nilsson.

- Helt otroligt jobbigt, säger Örgrytebacken David Marek efter landslagsdebuten.

- Vi orkade inte riktigt, i andra var nästan bara kontringsspel från vår sida, säger Lagerbäck.

Men det fanns även andra skäl till 1-1 i den första landskampen mot Nordkorea.

Lagerbäck:

- Vi blev väldigt långa i laget, slog för många tidiga avgörande bollar och hade ingen variation i anfallsspelet. Vi blev för stillastående.

Niklas Skoog får sista ordet:

- Ingen höjdarmatch precis.

HENRIK SKÖLD

Mer läsning

Annons