Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar i kamp om historisk titel

Annons

Markus Näslund har bästa läget.

Peter Forsberg har bästa formen.

Bara en av dem kan bli historisk.

- Jag hoppas att någon av dem klarar det. Om en svensk vinner NHL:s poängliga vore det fruktansvärt stort, säger förre storstjärnan Kent Nilsson.

Med bara tio matcher kvar av NHL:s grundserie är det ''bara'' några enkla assist, ett par billiga mål och lite lagom flyt som står i vägen för en svensk att vinna den mest prestigeladdade ligan inom världsishockeyn.

Men bara och bara...

- Det är just det som är problemet, säger ''Kenta'' Nilsson.

- Om man ska vinna poängligan har man inte råd med svackor. Även om du är i dåligt form och laget inte vinner så måste du själv fortsätta att producera poäng. Det är det som gör det så enormt svårt.

...och det är det som gör det till en sån åtråvärd bedrift.

Sedan 1981 är det bara fyra olika spelare som har lyckats kamma hem slutsegern i NHL:s poängliga. Två av dem, Wayne Gretzky och Mario Lemieux, brukar kallas hockeyvärldens främsta genom tiderna, och en tredje, Jaromir Jagr, tillhör skiktet strax därunder. Den fjärde är Jarome Iginla, som i år tappat just den kontinuitet som förde honom till fjolårssegern.

På tiden när Nilsson själv var aktiv i världens bästa hockeyliga ansågs det länge som en omöjlighet att vinna poängligan - för alla utom en spelare.

- Då hade vi Wayne Gretzky i ligan. Det var svårt att slå en spelare som gör 160, 170 eller 200 poäng varje säsong, säger Nilsson.

- Men det innebär inte att det hade varit större av en svensk att vinna på den tiden. Prestationen nuförtiden är lika stor, eftersom det görs betydligt färre mål och poäng i dagens NHL-hockey. Det har inte blivit lättare.

I samma veva som ''The Great One'' lade NHL framför sina skridskor blev Kenta Nilsson historisk som den förste svensk att avsluta en säsong på topp-10 i poängligan. 1981 slutade han trea på 131 poäng för sitt Calgary - 33 bakom Gretzky.

Senare följdes Nilsson av Mats Näslund (8:e 1986), Håkan Loob (9:e 1988), Mikael Renberg (8:e 1995), Peter Forsberg (5:e 1996, 2:a 1998, 4:e 1999, 10:a 2001), Mats Sundin (7:e 1998, 4:e 2002) och Markus Näslund (2:a 2002).

Få - om någon - av svenskarna har poängmässigt varit riktigt nära slutsegern. Närmast kom Näslund i fjol, med sex poäng upp till Iginla. I år är Näslunds chans större. Marginalen ner till tvåan Joe Thornton, Boston, är tre poäng och till trean Peter Forsberg skiljer fyra. Forsberg kan vara det största hotet.

I februari gjorde Colorados största stjärna fyra mål och 19 assist på 13 matcher, och i mars blev det poäng varje match fram tills lårkakan i helgen.

- Det känns definitivt bättre, sade Forsberg till Denver Post på måndagen med tillägget att det kan bli comeback på onsdag. (TT)

Då spelar Colorado mot San Jose - och jakten på den historiska poängtiteln går vidare.

Jakob Sillén/TT

TT

Mer läsning

Annons