Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk succé i sprintpremiären

Annons

24-åringen från Bergnäset utanför Luleå gick på knock i sprinttävlingen i tyska Düsseldorf på lördagen.
Han vann finalen klart före Thobias Fredriksson.
En svensk drömstart på säsongen.
– Mycket bättre kan det inte bli, säger skidlandslagets nye förbundskapten Per-Erik ’’Peken’’ Rönnestrand.
Fel.

Hade det inte varit för en isfläck i en av utförsbackarna några hundra meter före målgången hade den svenska framgången blivit fullständig.
Men Mikael Östberg stod på näsan och norrmannen Tor Arne Hetland sprängde en svensk palltrio.

– Sånt som händer. Det var jätteblött, han åkte på en fläck, skidorna stack iväg, säger Rönnestrand.

Men Hetland var chanslös, inte i närheten av att nå ifatt Larsson och Fredriksson som gjorde upp om segern. Larsson höll undan i spurten och vann med god marginal – hans första världscupsseger.

– Otroligt med en dubbelseger, sade Larsson sedan han kramats om av Fredriksson och grattats av den övriga svenska truppen med de sedvanliga luftfärderna.

– Det är skoj vem som än vinner, bara han är svensk. Men visst var det kul för Peters skull. Han har sett vass ut och gått framåt. Nu visade han också att han har uthållighet, säger Rönnestrand.

Säsongspremiär i världscupen och din debut som kapten – hade du kunnat föreställa dig en final med tre svenskar?

– Mitt mål som förbundskapten är alltid att ha en åkare i final. Tre är verkligen en bonus. Både Larsson och Fredriksson har sett pigga ut och hade reservkapital att ta till i finalen, säger Rönnestrand.

Konkurrensen i Düsseldorf var tuffast tänkbara. Det gör förstås att den svenska succén lovar riktigt gott inför resten av säsongen där VM i Val di Fiemme är höjdpunkten.

– Det ser bra ut. Vi har tränat hårt, åkarna har utvecklats ytterligare och har ett års erfarenhet till av sprint i bagaget. Det är speciellt att åka sprint, en annan taktik, säger förbundskaptenen.

Nog är det annorlunda.

Tusentals tyskar trängdes under ännu gröna lövverk och längs gatorna vid floden Rhen i centrala Düsseldorf där det låg snö för en dag. Sprintloppet var inte bara en svensk succé. Publikintresset visade ännu en gång att sprinttävlingar mitt inne i städerna har kommit för att stanna.
– Jag åker heller i städer med publik än i bergen, säger Peter Larsson.

Anna Dahlberg sexa
Ensam var också stark i damtävlingen där Anna Dahlberg, enda deltagande svenska, tog sig vidare till finalomgången men slogs ut i semifinalen. Hon slutade tvåa i B-finalen och sexa totalt.

Det var hennes främsta placering hittills i världscupen och gav 40 poäng.
22-åriga norskan Marit Björgen vann överraskande damtävlingen före italienskan Gabriella Paruzzi och landsmaninnan Anita Moen. Björgens första seger hittills, som bäst hade hon tidigare en 10:e plats.

HENRIK SKIÖLD/TT

Mer läsning

Annons