Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk skidbas vill ha VM i Norge

Annons

Så är i vart fall läget om man får tro Svenska Skidförbundets ordförande Carl-Eric Stålberg, som i dagarna tillsammans med kung Carl XVI Gustaf, gästat Skid-SM i Skellefteå.

- Oslo söker VM 2009, och har större chans än vi att få dem då, säger Stålberg.

- Vår bedömning är därför att vi ska avvakta med en svensk ansökan. Får Oslo VM 2009, kommer avgjort ingen nordisk kandidat att få dem 2011. Men 2013 kan det finnas en chans.

Skulle inte Norge få VM 2009 kan det dra ut än mer på tiden.

- I så fall är Oslo, om de söker igen, stark kandidat till 2011 och då är inte 2013 ett lämpligt år för oss, menar Stålberg.

Men om nu Oslo får VM 2009, räknar skidförbundet med att man kan stödja en svensk ansökan till 2013. Samtidigt poängterar Stålberg att den kandidaten inte behöver vara Falun.

- Falun har ett försprång framför till exempel Umeå och Östersund. Falun är etablerat som en känd tävlingsort på världskartan.

Men det finns andra områden där Falun inte fungerar lika bra. Att Falun flera år i rad inte lyckats få skidspelen att gå ihop, att det är svårt att få sponsorer, att publiken i Falun sviker...

- Alla andra internationella arrangemang vi genomför, går med plus. Då har vi svårt att förstå att inte Falun ska lyckas få sina tävlingar att gå ihop, menar skidförbundets högste ledare.

Det är svårt att ha en arrangör som regelmässigt går med förlust, och det har vi också framfört, menar Stålberg.

Om det ska bli något mer VM i Falun, är, enligt Stålberg, helt upp till Faluns skidklubbar och kommun att bestämma.

- För att kunna få ett VM krävs att man kan arrangera bra, professionella tävlingar, göra bra kringarrangemang och skapa en stabil ekonomi med hjälp av sponsorer och stor publik. Då har man en god utgångspunkt för en ansökan, menar Stålberg.

Stålberg är annars rätt så nöjd med Falun som skidstad.

- Det har fungerat jättebra med skidkansliet i Falun. Speciellt nu, sedan Ulf Nilsson tillträtt som förbundsdirektör.

Han tror heller inte att Falun behöver ta allt för allvarligt på "hotet" om att Svenska Skidspelen skall flyttas till annan ort vart fjärde år.

- Det finns inget beslut om att en sådan flytt ska ske, säger han. Men vi har en ambition att sprida skidsporten över Sverige, och det har vi lyckats med bland annat genom att placera ut sprintlopp i till exempel Stockholm och Borlänge och världscupspremiär i Kiruna. Men samtidigt vill jag inte sticka under stolen med att det finns ett ordentligt tryck från övriga Skidsverige om att andra arrangörer också vill arrangera Skidspelen. I Umeå visade det sig ju vara framgångsrikt - både publikt och ekonomiskt.

Så nu är det upp till Faluborna och Faluföretagen att de närmaste åren bevisa att man både kan matcha och slå Umeå på de punkterna.

Att Skellefteå inte är någon allvarlig aspirant på att ta över från Falun har dock redan kunnat konstateras. Invigningssöndagen av SM kom 600 betalande och 400 med frikort till SM-tävlingarna. Visserligen i blåst och snöglopp, men ändå mycket dålig uppslutning av en kommun med över 70 000 invånare - speciellt som både kungen och skidförbundets ordförande också fanns att beskåda.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons