Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk bandy utan övergångsregler

Annons

Efter Riksidrottsförbundets skiljedom för en dryg vecka sedan angående bröderna bröderna Ulf och Lars Busk-qvists övergång från Örebro till IFK Motala.

Och nu vet förbundet inte riktigt hur det ska bli:

- Och den här domen gör att våra övergångsbestämmelser drastiskt förkastas och domen hänvisar klart till att våra övergångsregler klart strider emot fri rörlighet inom EU, säger Svenska Bandyförbundets ordförande Seppo Vaihela till Ljusdals-Posten.

I måndags skickade förbundet ut en skrivelse till landets bandyklubbar. En skrivelse där förbundet riktade ett antal uppmaningar till klubbarna:

Att följa och rätta sig efter den dom som fallit.

Att ta ansvar för att redan tecknade avtal fullföljs.

Att förhandlingar löses i samförstånd och med ansvar för bandysporten.

- Det finns en grupp som ska se över våra övergångsbestämmelser. I dag vet jag inte alls hur de ska se ut, men utredningsgruppen ska vara klar 30 mars, säger Vaihela.

RF:s skiljedom är inte prejudicerande utan handlar om ett unikt fall. Men den kan ändå bli intressant även i andra idrotter om något fall prövas på samma sätt.

Övergångsbestämmelserna skiljer sig sig exempelvis inte speciellt mycket mellan svensk bandy och andra lagsporter, exempelvis svensk fotboll.

RF-domen sätter också Bosman-reglerna i ett nytt ljus. De har tidigare använts för profesionella idrottsmän, de som haft idrotten som yrke.

Bandyfallet visar att EU:s Bosman-regler nu även tycks vara tillämpliga för idrottsutövare på hobby- eller deltidsnivå.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons