Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven har fullt upp Sven har fullt upp

Annons

Han har normalt sett ett väl in-rutat program att följa. Men mellan alla möten i jobbet som verk- ställande direktör för Stora Enso Scandinavia försäljning och insatserna som Svenska Sim- förbundets ordförande, ska han dessutom också försöka stoppa in familjen.

- Och det är naturligtvis det som styr hur länge jag blir kvar i mitt uppdrag för simförbundet, säger Sven.

- Jag har ställt upp på två år nu. När de två åren gått, får vi se om det blir någon fortsättning.

Att Sven skulle komma in i Simförbundets ledning var inget märkligt. Redan på 70-talet - när Sven var både förbundskapten och ordförande för Simkommittén - ville många ha honom med även i styrelsen.

- Men jag tyckte det räckte med vad jag hade då, och tackade nej, berättar Sven.

När Stora flyttade sitt huvudkontor från Falun blev det svårt även för Sven att bo kvar. Juridiskt sett fanns ledningen för företaget i Helsingfors och i praktiken i London. Och år 2000 flyttade även Sven till London.

- Men vi behöll villan i Falun, berättar Sven.

- Och när det blev dags att organisera om i Skandinavien bytte jag arbetsuppgifter.

Sex försäljningsföretag blev först tre och sedan ett. Och vd för det sammanslagna bolaget blev Sven, som 2002 flyttade "hem" till Falun igen.

- Och nu tyckte jag det fanns en chans att ta itu med simningen igen. Redan 2001 invaldes jag i simförbundets styrelse, och 2003 blev jag ordförande.

Men för Sven betyder ordförandeskapet inte bara att jobba med tävlingsverksamheten.

- Det ska inte vara Simförbundets enda uppgift, menar han. Visst vill jag att elitverksamheten ska fungera bra, men det är minst lika viktigt att vi tar ett större ansvar för att sprida den livsviktiga simkunnigheten och driver på att vi får flera och bättre simanläggningar runt om i Sverige.

Sven har sett hur simkunnigheten minskar bland barn och ungdom. Och det tycker han är oroväckande.

- Det är viktigt att vi tar ett tydligt grepp om simundervisningen, säger han.

- Föreningarna bör engagera sig mera i den uppgiften. Och det ska inte handla om att man lär sig simma på mellanstadiet. Det ska man lära sig redan i förskolan.

- När man börjar skolan bör man redan kunna simma. Här har vi en uppgift att fylla, och här ska vi samarbeta med Svenska Livräddningssällskapet.

Det stora för Sven just nu är annars 100-årsjubileet. Ett jubileum i tre steg...

- Vi har redan börjat med att ge ut en jubileumsbok, säger Sven. Nästa steg blir den förlängda SM-veckan, som börjar med Sum-Sim i Köping och simhopp i Stockholm, fortsätter med Vansbrosimningen och lång-SM, och avslutas med SM i simning, vattenpolo, konstsim och RM för masters i Stockholm.

Tredje steget dröjer sedan till oktober.

- Men då kommer breddaktiviteten. Då ska vi med hjälp av föreningar och kommuner få hela svenska folket i vattnet.

Det är väl bara att hoppas att det inte blir en uppgift där simförbundet tar sig vatten över huvudet...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons