Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svarta löner i Tingsryd

Annons

Även spelarna dras in i utredningen och flera av dem hotas av åtal. Kammaråklagare Lars Olson leder utredningen och säger att han funnit bokföring som visar att det funnits både ’’svarta’’ och ’’vita’’ löner. De svarta lönerna skulle uppskattningsvis röra sig om en miljon kronor per år.
– Jag skall inte säga att de gått till alla, men till de flesta, minst 15 spelare, säger Lars Olson.
Polis och åklagare genomförde på torsdagen en husrannsakan på klubbens kansli och hemma hos de tre misstänkta. Två av dem sitter i klubbens styrelse. Samtliga tre är delgivna misstanke om grovt skattebrott.
– De huvudmisstänkta har i huvudsak bekräftat det de anklagats för. De har inte uttryckligen erkänt brott, men berättat att man i stor omfattning betalat ut svarta löner, säger Olson.

Två kontrakt
Vid razzian togs bokföring och datorer i beslag. Tingsryd har anlitat en revisionsbyrå i kommunen och dit har de vita lönerna redovisats i laga ordning.
– Men klubben har haft två kontrakt med spelarna. Ett med en blygsam lön och ett sidoavtal som reglerat den svarta lönen för varje spelare, säger Lars Olson.
Den svarta lönen har i de flesta fallen gällt ett avsevärt större belopp än den officiellt redovisade.
Utredningen omfattar tiden från den 1 januari 1998 till december förra året. Lars Olson säger att man nu skall reda ut och fördela ansvaret inom styrelsen. Hittills har bara en spelare hörts och ingen av dem är delgiven misstanke om brott. Men utredningen kommer så småningom till dem.
Hur mycket svarta pengar som betalats ut till varje enskild spelare avgör om det går till åtal. För att åtal skall väckas måste beloppet komma upp till 90 000–100 000 kronor per år.
– Hur många som ligger över den summan kan jag inte svara på men det handlar om minst fyra–fem stycken, kanske fler, säger Lars Olson.
Övriga spelare blir fall för skattemyndigheten och kan räkna med skattekrav i efterhand.

Superallsvenskan
Klubben misstänks för att ha undandragit arbetsgivareavgifter och källskatt. Om utredningen visar att det stämmer så kan det, inräknat ett skattetillägg, ge en skattesmäll på över 700 000 kronor per år.
Tingsryd blev nyligen klart för superallsvenskan som startar den 21 januari.
– Bara om myndigheterna behandlar ärendet väldigt snabbt och det blir aktuellt med en konkurs, då först kan laget hindras från fortsatt spel, säger Ishockeyförbundets ordförande Richard Fagerlund till Expressen.
Lars Olson räknar inte med att utredningen blir klar förrän i slutet av året.
Bengt Ljungdahl/TT

Mer läsning

Annons