Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart innebandysäsong

Annons

Damerna blev solklar jumbo då elitseriens hösttabell summerades före jul. När sedan allsvenskan var färdigspelad hamnade tjejerna på nytt sist och även denna gången blev sejouren i elitserien bara ettårig.

KAIS Moras herrar fick liksom förra säsongen en väldigt dålig start i ettan. Den här gången gick det inte att ta tillbaka försprånget som konkurrenterna fick och laget slutade sist i division 1 mellersta.

Det var ytterst nära att det blivit två lag i kommande säsongs division 2. Nykomlingen KAIS spelade upp sig rejält efter en usel inledning på säsongen och var riktigt nära att klara nytt kontrakt.

Tre lag i de högsta nationella serierna där samtliga fick respass. Knappast något önskescenario för en förening som storleksmässigt (licensierade spelare) är bland de tio största i Sverige.

Jocke Paulsen är ordförande i KAIS Mora IF. Att samtliga tre lag blir förpassad till en lägre serie ser han inte som något konstigt.

- Nej, det tycker jag inte. Vi hade helt enkelt inte tillräckligt bra spelarmaterial och lagen räckte inte till, säger han som en förklaring till klubbens mörka säsong.

Om man börjar med damerna, har laget en turbulent säsong bakom sig. Bland annat fick tränaren Micke Ceder lämna sin post. Ceder var från början enbart tänkt som målvaktstränare, men när säsongen startade stod han som huvudansvarig.

- Micke fick för mycket ansvar, vilket är en av orsakerna till de problem som uppstod. Det blev interna strider i laget och vi blev tvungna att göra någon förändring, säger Paulsen om Ceders avgång mitt under säsongen.

Tunn trupp, som blev än mindre under säsongens gång, samt ett ungt lag, menar Paulsen är orsaker till damlagets degradering.

- Vi lyckades inte värva den eller de ledartyper som det unga och orutinerade laget hade behövt. Tjejerna har gjort så gott de kunnat, men det är inte lätt för 16-18-åringar att spela i elitserien.

Vad det gäller de båda herrlagen i ettan och tvåan var, enligt Paulsen, felet att föreningen satsade på båda lagen.

- Vi hade mycket folk, men inte tillräckligt för två lag. I början hade vi ett tillräckligt bra material för att hålla oss kvar i ettan, men under säsongen tappade vi spelare på grund av sjukdom och det blev kännbart.

Att KAIS åkte ur tvåan ser ordföranden med facit i hand som positivt.

- Det hade blivit problem med två lag i samma serie. Nästa säsong kommer vi att satsa rejält på division 2 medan laget i trean enbart kommer att bestå av juniorer.

Som det ser ut i dagsläget tappar damlaget några kuggar medan herrlaget räknar med att ett par spelare försvinner, men annars har de flesta sagt ja till fortsatt spel.

På tränarsidan är inget klart vare sig bland damerna eller herrarna.

Trots den dystra säsongen vill inte Jocke Paulsen beskriva den som katastrofal.

- Visst har det varit ett jobbigt år, men också väldigt lärorikt. Men nu ser vi framåt med positiva ögon och målet är att klubbens två "flaggskepp" ska vara tillbaka i de högre divisionerna så fort som möjligt.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons