Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärdsjösonen storskrällde på OSY-EM

/
  • Skräll. Robert Engberg är mer än nöjd som bästa svensk och med sin fjärdeplats i EM.
  • Motorsurr. Fort gick det på Saxviken i helgen. Toppfarten för en båt i F350-klassen ligger på 170 kilometer i timmen.  Foto: Björn Westerdahl

Annons

Det som förra året var en SM-deltävling var i år ett Europamästerskap. Klassen OSY-400 hade sjutton deltagare. Av svenskfolket gjorde 17-årige Svärdsjösonen bäst ifrån sig.

- Det gick helt klart över förväntan. Jag tackar pappa som har skruvat. Det sitter mycket i teamet, säger Robert Engberg.

Hur snabbt det går beror på båtens kontaktyta med vattnet. Kontaktytan regleras genom att ställa in vinkeln och höjden på båtens motor. Desto mer utvinklad motorn är desto högre går nosen. Sänker man motorn blir det bättre grepp i kurvor, men ingen toppfart.

- Vi har tagit in och sänkt motorn litegrann och körde på säkerhet.

Åtta i första heatet, sexa, fyra, tvåa. Robert Engbergs avancemang med två placeringar per heat gav honom den totala fjärdeplatsen. Därigenom slog han Sveriges VM-förare Christoffer Söderstedt som kom på femteplats.

- Det var första gången jag tävlade EM. Jag har inte tränat mycket alls i år, men nu ska jag nog satsa lite mer.

Hans båt är byggd av Dickfors, men de båda bröderna från Rosprickarna var själva inte med i årets tävlingar.

?På plats och tävlande i F350-klassen, i andra av totalt fyra omgångar i Europamästerskapen, var dock hemmaföraren Tomas Lind, 55 år. Han lyckades inte genomföra mer än två heat. Precis som förra året gick det absolut bäst i sista heatet som hann vann. Men det räckte inte till mer än bronspeng.

Mer läsning

Annons