Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärd stor favorit

Annons

- Vi har hittat en bra tävlingsdag, ett par veckor innan Vasaloppet och vi har en terrängtyp liknande Vasaloppet. Dessutom är Skinnarloppet seedningsgrundande för Vasaloppet och många tar det här som en genomkörare inför sin vasaloppsstart, säger Ryen.

Förra året hade Skinnarloppet cirka 1 200 deltagare som fullföljde tävlingen och målsättningen är att det ska bli något liknande i år.

- Vi tar ju emot anmälningar fram till morgonen på tävlingsdagen. Många anmäler sig i sista stund och jag vet därför inte riktigt hur många det blir, men jag tror att det blir fler än i fjol, säger Ryen.

Startfältet i årets tävling har i seniorklassen en trio som kan utkristalliseras som förhandsfavoriter. Det är tre riktiga långloppsspecialister: Förra årets Vasaloppsvinnare Oskar Svärd. Sollefteå, Erik Eriksson, Mora, samt norrmannen Anders Hallingstad.

- Litet synd är det att inte fler av distriktets bättre åkare kommer hit, utan väljer tävlingar på andra håll. Vi har ju ändå en prispott på 40 000 kronor som de tävlar om utöver en fin prissamling. Den som vinner herrklassen kan åka ihop 8 000 kronor, om han också vinner de två spurtprisen som ingår, säger Evert Ryen.

Att vinna Skinnarloppet är en fin merit. Då hamnar man på samma vinnarlista som bland andra Mora-Nisse, Sixten Jernberg, Janne Stefansson, Assar Rönnlund, Janne Ottosson, Oddvar Brå och Jörgen Aukland. Och på damsidan Toini Gustafsson och Antonia Ordina.

-Jag skulle gärna vilja bli Skinnarloppssegrare också , säger Oskar Svärd som nu är tillbaka efter hjärnskakningen som han ådrog sig i Marcia Longa för någon vecka sedan.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons