Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare att stoppa fuskare

Annons

Två nya preparat, dyn-epo och hb-substitut, är på väg ut på marknaden. Två preparat som är medicinskt ytterst värdefulla, men som också kan användas som svårfunna dopningspreparat.

Det var ordföranden i internationella skidförbundets (FIS) medicinska kommitté, Bengt Saltin, som berättade om problematiken på Skidforum i Stockholm på torsdagen.

Dyn-epo är ett epomedel som är ytterst likt kroppens eget framställda epo. Ett medel, där riskerna för långsiktiga biverkningar på de personer med njurproblem, som medlen är framställda för, är ytterst små.

Men det gör det också svårt för dopinglabben att hitta identifierbara spårämnen i blod och urin.

- Men vi arbetar för fullt med att få fram metoder att spåra även detta medel, säger Saltin.

- Förhoppningsvis har vi kommit så långt när den här säsongen kör igång på allvar.

Hb-substitut är ett enormt medicinskt framsteg. Forskare har lyckats utvinna äggviteämnet ur hemoglobinet i blodkroppar från kor. Äggviteämnen, som kan tillföras blodet oavsett blodgrupp och som gör att blodets syrgasbindning ökar med fem-tio procent. Något som gör att sjukhusen i framtiden kanske inte behöver ligga på mängder av olika blodtyper för blodtransfusioner. Och som dessutom inte är en färskvara på samma sätt som blodet . Det innebär att det kan frysas och tas fram när det behövs.

- Tar en skidåkare det preparatet en halvtimme före start höjer han sin prestationsförmåga väsentligt, säger Saltin.

- Problemet i dag är att det är svårt att upptäcka. Men vi samarbetar med tillverkarna av hb-substitu. Vi räknar med att när medlet kommer ut på marknaden ska vi också ha testmetoder klara som kan spåra användandet.

Saltin hävdade att epodopingen senaste året drastiskt minskat. Senaste säsongen var fyra-fem procent av världseliten i skidor misstänkta för bloddoping, det innebär storleksordngen 12-15 personer.

- Vi testade i fjol alla världscups-åkare fyra-åtta gånger under säsongen. Och det ska vi fortsätta med. Vi har nu ett register på fjolårets 357 aktiva åkare i världscupen och kan direkt se om några onormala förändringar sker i blodbilden. Vårt blodtestprogram är i dag komplett. Jag tror att vi i år därför ska kunna få ner antalet dopade skidlöpare till under en procent. Det är vårt mål.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons