Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svår älgolycka i rallyt

Annons

- Men han har haft enorm tur. Det var fem centimeter från en riktig katastrof, säger Lars Bäckman.

Walfridsson/Bäckman, som tävlar för Torsbyklubben MK Ratten, hade hunnit knappt halvvägs på den 29 kilometer långa sjätte sträckan, väster om Ställdalen i Västmanland.

- Jag satt och läste noter och vi körde väl i 130-150 km i timmen när det plötsligt bara small, säger Lars Bäckman.

Bilen kanade ett 50-tal meter och stannade vid sidan av vägen, utan att Stig-Olov Walfridsson hade kunnat manövrera den.

Älgen, enligt uppgift en fjolårsko, dog direkt. Men för Lars Bäckman, som själv klarade sig undan med smärre blessyrer, gällde det att fort få koll på hur Stig-Olov klarat olyckan.

- Smällen tog mest på hans sida, på A-stolpen till vänster. Som tur var skyddade burbågen honom, men taket revs bakåt och Stig-Olov fick en törn i huvudet av det.

Lars kunde dock snabbt konstatera att det gick att samtala med Stig-Olov och då gällde det i stället att snabbt larma via efterföljande ekipage.

Först kom Thomas Rådström, som "vinkades ner" av Lars Bäckman. Rådström uppfattade att det bara gällde att sänka hastig-heten och åkte vidare.

- Jag är inte alls arg på Rådström för att han inte stannade. Jag hade då precis kommit ur bilen och var väl inte riktigt tydlig, det var ju lite rörigt.

Strax efter kom totalledaren och blivande vinnaren Dick Wicksell. Han stannade och kunde kort därefter larma om olyckan.

När räddningspersonal kom till platsen klagade Stig-Olov Walfridsson främst över smärta i rygg och ben.

- Bilen klipptes upp för att föraren sedan skulle kunna lyftas ut. När det befaras en ryggskada tar man alltid det säkra före det osäkra och klipper upp bilen, berättar rallyts säkerhetschef Mats Graaf.

Därefter blev det ambulansfärd till Lindesbergs lasarett, där både Stig-Olov Walfridsson och Lars Bäckman undersöktes och röntgades.

Bäckman kunde åka hem till Ekshärad senare på dagen.

- I dag känner jag bara av lite sträck i nacken, säger Lars Bäckman.

Stig-Olov Walfridsson kunde dock inte åka hem till familjen i Karlstad, utan var kvar på lasarettet över natten. I går skulle han röntgas igen.

- Domningarna i benen släppte för honom, men ryggen och huvudet behöver undersökas noggrannare.

Walfridsson beskrivs dock vara vid gott mod, trots att han drabbats av en kompression (ihoptryckning) mellan två ryggkotor och en liten blödning i hjärnan.

- Känner jag honom rätt är vi nog snart ute och kör igen. Det är segt virke i den gubben, säger Lars Bäckman, som tidigare varit med i svåra rallyolyckor som kartläsare åt Mats Jonsson (också älgolycka) och Thomas Rådström.

Men någon rädsla för att sätta sig i en rallybil igen verkar inte Bäckman känna.

- Nej, vill Stig-Olov i väg igen så vill jag allt följa med.

I vilken bil det blir återstår dock att se, för det blev stora skador på Walfridssons Mitsubishi Lancer. Efter olyckan forslade teamet snabbt hem bilen till Värmland.

- Vi får se vad det går att göra med den, men takbyte lär i alla fall behövas...

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons