Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svahns segerspurt

Annons

225 åkare kom till start vid Finnbo gård, där snötäcket var tjockt efter de senaste dagarnas snöande.

Lite kärvt var det allt ute i spåret, men temperaturen steg i alla fall från 20 bistra morgonminusgrader till "blott" 15 minus under tävlingen.

- Det har inte precis gått jättelätt i spåret, säger Ulrica Persson efter avklarad målgång i damernas 21-kilometerslopp.

Efter att ha haft sällskap med herrar fram till varvningen fick hon sedan åka i ensamt majestät, utan koll på jagande norskan Unni Ödegård. I mål var Perssons marginal till Ödegård betryggande.

- Det har väl ändå inte gått så där jättebra. Kylan gör att man blir lite stel, men det är ju bra att få träning på att köra lite längre distans, säger Ulrica Persson, som i vinter har som målsättning att lyckas bra främst i SM och under Vasaloppsveckan.

- Jag kommer att åka Tjejvasan och sedan antingen världscup-45:an på lördagen eller riktiga Vasaloppet dagen efter.

En som definitivt ska åka Vasaloppet och därefter faktiskt sluta är 34-årige Moraåkaren Mattias Svahn, som i går var vassast i femmannauppgörelsen om herrsegern i skimaran.

- Ja, nu är det bara 40 dagar kvar. Sedan är det dags för mitt sista stora tävlingsmål: Första söndagen i mars, säger Mattias medan han tar emot gratulationer till segern i Norrbärke Skimaraton.

Att äntligen vinna Vasaloppet är vad som gäller för Mattias och av hans form att döma ser det lovande ut. Förra helgen blev det seger i Maserloppet och i går, i tuff konkurrens, alltså vinst i skimaran.

- Det har varit ganska högt tempo i dag. Vi har varit sex stycken i täten och växeldragit. Jag har känt mig relativt pigg.

Några kilometer före målet släppte Tobias Åslund, Granbergsdal och därmed var det en rutinerad långloppskvintett som fick göra upp om segern.

Spurten drogs upp av Per-Olov Svan, Boxholm, som vann skimaran 2004. Bakom hakade de tidigare vasaloppsegrarna Daniel Tynell, Grycksbo och Henrik Eriksson, Mora, på liksom Martin Larsson, Arvika, som var den som stod för merdelen av farthållningen i inledningen av gårdagens lopp.

Men först över mållinjen var alltså spurtvasse Mattias Svahn.

- Alltid bra för självförtroendet att vinna. Nu gäller det att försöka konservera formen.

Mattias ska nu tävla två lopp i FIS Marathon Cup, Marcialonga i Italien och König Ludwig Lauf i Tyskland, för att hitta den där rätta vasaloppskänslan.

- Efter det är det slut på skidkarriären. Sedan behöver jag inte längre gå upp klockan sex på söndagsmorgnarna för att åka i väg och tävla.

Han ler brett, en söndag som i går var det i alla fall värt besväret att ta sig ur sängvärmen och ge sig ut i kylan.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons