Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suveräne Sean och ett heroiskt kämpande gav Leksand segern

Annons


Efter första perioden talade allt för en ny Färjestadsseger och därmed näst intill ointagliga 3-0 i matcher.

Förkrossande 13-4 i skott till värmlänningarna och bara oskärpa av Färjestads forwards och ett glimrande målvaktsspel av Sean Gauthier såg till att det stod 0-0 inför den andra perioden.

- Visst gick det bra för mig, men utespelarna gjorde ett bra jobb och såg till att jag hade fri sikt på skotten. Dessutom tog pucken i målramen några gånger och stolparna är ju mina bästa vänner, säger Gauthier.

Två tidiga Leksandsutvisningar hjälpte Färjestad till att skapa tryck och just ödesdigra utvisningar fällde Leksand i den första kvartsfinalmatchen.

- Men i dag tyckte jag att domaren var bra och samtidigt har vi spelat bra box play hela säsongen. Dessutom växte vi efter hand in spelmässigt i matchen, menar Gauthier.

Färjestads dominans höll i sig en bit in i den andra perioden, men en utvisning på Färjestads olycksgubbe nummer ett, backen Per Hållberg, efter 13.23, skulle förändra matchbilden.

I det numerära överläget gjorde Greg Brown 1-0 för Leksand med ett skott som med knapp styrfart letade sig över mållinjen.

Efter målet arbetade sig Leksand in i matchen, främst anförda av fjärdekedjan med Göran Hermansson, Johan Eneqvist och Daniel Widing.

I tredje perioden hade Leksand arbetat sig in i matchen och Per Hållberg fortsatte att dra på sig utvisningar.

När Hållberg för fjärde gången fick uppsöka utvisningsbåset visade klockan 9.23 av den tredje perioden.

Då satt redan Greger Artursson utvisad och i spel fem mot tre klippte Henrik Nordfeldt in det, som det skulle visa sig, matchavgörande 2-0-målet.

Nordfeldt som i backposition blev framspelad av elitseriens poängkung, Mikael Karlberg.

Karlberg som med ett mål och sex assist varit inblandad i Leksands samtliga sju mål i kvartsfinalspelet.

- Men i dag var det mest tillfälligheter att jag gjorde poäng. Dessutom kände jag mig lite seg i benen innan matchen, säger Karlberg.

Hur känns det för dig att, som elitseriens poängkung, även producera mycket i slutspelet?

- Bra förstås, men jag vet sedan tidigare att jag kan lyckas i slutspel. Så var det 1997 med Leksand.

Poängkung Karlberg höll förstås med om att Leksand hade en del tur i första perioden, men passade också på att berömma målvakten Gauthier.

- Han är helt ruggig i målet och han trivs i slutspelet när han får vara i centrum.

Nu väntar två matcher i Karlstad, fredag och söndag, och Leksand måste vinna en av dem för att hålla kvartsfinalen vid liv.

En omöjlig uppgift?

- Kan vi spela smart kan vi klara det. Vi har besegrat dem på bortaplan tidigare under säsongen och när vi bara har en match som vi måste vinna där nere kan vi klara det, säger Gauthier, som i går höll nollan för fjärde gången den här säsongen.

SM-kvartsfinal 3 i bäst av 7

LEKSAND-FÄRJESTAD 2-0 (0-0, 1-0, 1-0)

Andra perioden: 1-0 (14.47) Greg Brown (Tobias Holm).

Tredje perioden: 2-0 (9.51) Henrik Nordfeldt (Mikael Karlberg, Niklas Eriksson) spel fem mot tre,

Skott: 19-36 (4-13, 9-9, 6-14)

Utvisningar, Leksand: Göran Hermansson 2, Henrik Nordfeldt 2, Tobias Holm 2, Lars Jonsson 2, Niklas Persson 2, Jonas Elofsson 2, Daniel Jardemyr 2, Johan Rosén 2. Färjestad: Per Hållberg 2+2+2+2+2, Peter Nordström 2, Greger Artursson 2, Marcel Jenni 2,

Domare: Ulf Rådbjer, Tumba.

Publik: 5 968.

Färjestad leder med 2-1 i matcher.


THOMAS LIND

Mer läsning

Annons