Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Super League nästa

Annons

Att herrarna skulle ha en chans att vinna spekulerades det i redan före tävlingen. Och när svenskarna delade ledningen med Finland inför andra dagen, såg spekulationerna inte allt för omöjliga ut att uppfylla.

När sedan grensegrarna började radas upp för svensk del på söndagen, då var det hela klart. Mest imponerade nog Christian Olsson, som i regn och kyla hoppade 17.38 i tresteg - och hade samtliga godkända hopp över 17 meter.

Mest överraskande var kanske segern på 800 meter, där svenska reserven Richard Pell väl fyllde formsvage Rizak Dirshes plats, och mycket överraskande vann loppet efter en formidabel slutspurt. 1.49,73 blev tiden.

Ett par sekunder från VM-kvalgränsen, men i Europacupen är det placeringarna som räknas.

Sverige vann med 12 poäng. 125 mot Finlands 113. Nedflyttade från First League blev Danmark och Estland.

På damsidan var förhoppningarna inte lika stora, och det visade sig också snabbt att Polen skulle vinna tävlingen. Men bakom Polen var svenskorna med och slogs med Finland om andra-platsen. En kamp som slutade med att båda lagen stannade på 104 poäng, men där Finland dömdes före, då de hade flera grensegrar.

Något som inte var så svårt, då Sverige fick nöja sig med en enda - den som Kajsa Bergqvist svarade för när hon klarade 1.96 i höjdhoppet.

Främsta prestationen svarade annars Carolina Klüft för. Hon klippte till med 23,20 på 200 meter. Det räckte till andraplatsen bakom belgiskan Kim Gevaert, och är den näst snabbaste tid en svenska presterat. Endast svenska rekordhållerskan Linda Haglund har sprungit fortare.

De tre dalatjejer som fanns med i damlaget skötte sig alla tre med den äran. Ingen av dem vann visserligen sin gren, men Susanna Kallur blev tvåa på 100 häck, Jenny Kallur femma på svåra 100 meter, båda systrarna Kallur ingick i det stafettlag som blev tvåa på 4x100 och Kirsten Belin blev trea i stavhopp.

- Susannas 12.99 var hennes näst bästa tid den här säsongen, säger flickorna Kallurs tränare Bengt-Erik Blomkvist. Det trots en dålig start. Hon blir visser-

ligen slagen av Aurelia Trywianska, men polskan gör 12,84, vilket är en mycket fin tid i dåligt väder. Och det är Sannas 12.99 också.

Jenny fick "nöja sig" med en femteplats på 100.

- Men det var en bättre placering än vad vi hoppats på. Det fanns många, mycket duktiga hundrameterslöperskor med i loppet, så det är fullt godkänt. 11.61 är också en bra tid, även om det var i lite medvind.

Allra bästa insatsen gjorde tvillingarna Kallur i stafetten 4x100 meter på lördagen. En stafett där Sverige blev tvåa på 44,38.

- En väldigt bra insats, berömmer "Benke". Jag tror att de fyra tjejerna som ingick, kan göra en ännu bättre tid i finnkampen. Kanske kan det rent av bli svenskt rekord där.

Kirsten Belin kunde inte upprepa 4.20 från förra söndagen. Men väl 4.10. Och det gav henne en tredjeplats.

- Och det är fullt godkänt, säger Ulric Mattisson, Kirstens tränare. Både Monika Pyrek från Polen (4.30) och Zsuzsa Szabo från Ungern (4.20) hade klart mycket bättre årsbästa än Kirsten, så det är fullt rimligt att hon får stryk av dem med två respektive en decimeter.

Att det gick så dåligt för Kirsten i försöken på 4.20 har Ulric en förklaring på.

- Efter att ha haft motvind, fick Kirsten helt plötsligt medvind i två hopp, berättar han. Det innebar att hon kom för nära ribban med de inställningar vi hade.

Och Ulric är inte orolig över att Kirsten inte är i närheten av de 4.51, som var hennes rekordnotering ifjol.

- Det är tufft för henne just nu med alla de förväntningar hon har på sig. Men får hon bara träna och tävla under goda förhållanden ett tag, så kommer både resultaten och självförtroendet som behövs för att göra höga höjder i tävlingarna. Det är långt kvar av säsongen ännu.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons