Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succén fortsätter: SM-guld till Martin

Annons

Martin Johansson gör succé under sitt första seniorår. Brons på Nordiska Mästerskapen för två helger sedan och nu SM-guld.

- Riktigt skönt. Jag hade laddat otroligt mycket för det här loppet. Jag vet att jag är tvungen att visa flera gånger att jag kan springa fort och därför är det extra skönt att lyckas, säger Johansson som fullkomligt flög fram vid varvningen.

Vid passerkontrollen efter halva sträckan var det knallhårt i toppen. Johan Modig från Pan-Kristianstad hade en knapp ledning och både världsmästaren på distansen, Niclas Jonasson, och dalabekantingen David Andersson från Hakarpspojkarna var precis i paritet med Johansson.

Det var efter varvningen som Martin Johansson satte in segertempot.

- Det blev mer lättlöpt efter varvningen och det kändes som jag kunde hålla farten bra hela vägen, säger Johansson, som nästan sprang för fort.

- Jag hade lite problem med ett par staket på någon sträcka. Jag blev lite osäker, fick stanna och jag borde förlorat tid här, förklarar Johansson.

Med tanke på de små stoppen var det inte självklart för Martin som startade först av favoriterna att det skulle bli seger.

- Jag hoppas på medalj men jag tror jag lagt bort för mycket tid på slutet för att vinna, sade Martin, när han pustade precis bakom mållinjen.

Med facit i hand vet vi nu att det räckte mer än väl.

Farten i Johanssons ben var högre än i konkurrenternas och Modig hade samma problem som Martin med staketen.

Segermarginalen skrevs till fyra sekunder före David Andersson och trean Jonas Pilblad, Skogsfalken, var ytterligare elva sekunder bakom.

För Martin Johansson var SM-guldet ett stort steg mot det stora målet, en VM-biljett.

- Det här loppet och VM-testet på sprint är viktigast men det känns som jag har bra chans nu, säger Martin.

Det blev dalamedalj även i damklassen. Emma Engstrand kunde inte rå på Ulricehamnsduon Simone Niggli-Luder och Jenny Johansson, men straffade Karolina A Höjsgaard med tolv sekunder och tog bronset.

- Mellan 13:e och 14:e kontrollen sprang jag upp för en trappa och in på en gård innan jag upptäckte att det inte fanns någon väg ut.

- Jag fick vända och tappade tid här, suckar Emma, som var 24 sekunder efter Niggli-Luder som vann.

- Hon har sprungit fort på slutet. Det hade blivit svårt att vinna även utan misstag, konstaterar Emma.

HENRIK ERICKSON

Mer läsning

Annons