Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé i Kalle Anka-finalerna

Annons

Dalarna hade stora framgångar i Vännäs.

På lördagen genomfördes två tävlingar. Dels skicross och dels klassisk distans.

I skicrossen blev Dalarna utan seger. Till och med "oslagbara" Hanna Brodin, Falu IK, fick se sig slagen på den 300 meter långa banan - med en halv sekund av uppländskan Sara Storck.

Samma sak hände med Johan Eriksson, IFK Hedemora i H13, som även han fick finna sig i en andraplats, slagen av Jämtland-Härjedalens Oscar Quicklund med 1,64 sekunder.

Men i distanstävlingen kom revanschen. I D13 blev det till och med tredubbelt Dalarna. Hanna Brodin segrade 53 sekunder före Kristina Lycke, Malungs IF och trea kom Kajsa Snihs, IK Jarl.

Johan Eriksson fick åter se sig slagen av Oscar Quicklund, men tog med 33 sekunders marginal andraplatsen. Andraplats blev det också till Grängesbergs mycket duktiga D14-tjej Moa Gomersson, som visserligen fick se sig slagen av Jämtland-Härjedalens Tonje Haanes-Rensberg med sju sekunder, men räddade andraplatsen med två sekunder.

I H14 blev det en mycket tuff uppgörelse. Från seger till fjärdeplats skiljde det fyra sekunder. Här var det Falu IK:s Mattias Nilsson som blev snabbast, delat med västerbottningen Robin Stenman. Trea, slagen med en enda sekund, blev IFK Hedemoras Viktor Hases.

På söndagen genomfördes de avslutande distriktsstafetterna. Det blev en klang och jubeltillställning för Dalarna. Både 4x2 kilometer och 4x1 kilometer vanns av dalalag.

I den längre stafetten vann Mattias Nilsson första sträckan. Moa Gomersson ökade på försprånget på den andra sträckan. Johan Eriksson tappade visserligen en del till Medelpad, men kunde skicka ut Hanna Brodin i klar ledning på sista sträckan, och hon förvaltade försprånget väl - segermarginalen blev 38 sekunder.

I den kortare stafetten bestod segrande dalalaget av Viktor Hases, Malungs IF:s Hanna Nilsson, Orsa SK:s Oscar Byhlinder och Kristina Lycke. I den stafetten blev Dalarnas andralag dessutom trea.

Totalsegern i hela Kalle Anka Cup blev solklar för Dalarna. Totalt plockade de duktiga ungdomarna ihop 815 poäng, vilket skall jämföras med Västerbottens 577 och Jämtland-Härjedalens 533. Snacka om återväxt för Dalarnas skidsport.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons