Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrkebesked av Emma och Jimmy

Annons

För Emma Engstrand var detta en väldigt skön seger som måste givit henne en härlig injektion självförtroende inför SM-tävlingarna. I fjol var hon bäst i landet och radade upp segrar. I år har hon inte ens varit bäst i distriktet när Domnarvets Karolina A Höjsgaard tagit klivet upp och blivit Sverige-etta.

- Det har varit ganska jobbigt att så många gånger behöva förklara varför man bommar på tävlingarna, samtidigt som man inte riktigt vet varför, berättar Emma Engstrand.

Men i söndags behövdes inga förklaringar. Emma sprang riktigt bra i den tuffa Grycksboterrängen och noterade nästan inga bommar alls. Hon vann och besegrade tvåan Karolina A Höjsgaard med nästan tre minuter.

- Det här känns naturligtvis väldigt bra, säger Emma, som nu siktar in sig på en SM-vecka, där hon inte kommer att vara favorit, trots söndagens seger i Grycksbo.

- Klart, helst skulle jag vilja ha sprungit så bra tidigare på säsongen att man var favorit inför SM. Men nu när det gått sämre är det inte så dumt att slå underifrån. Det här kan bli väldigt roligt.

Emma kommer att springa alla SM-distanserna, även natt-loppet. Och hon kommer att springa SM samtidigt som pusselbitarna i hennes vardagsliv börjar falla på plats.

Arbetet med att flytta tillbaka till Borlänge från studietiden i Göteborg är klart. Hon har också kommit igång med sitt "ex-jobb" i Falun, samtidigt som träningen fungerar bra.

- Träningen har fungerat bra i Göteborg. Men för mig betyder det mycket att regelbundet kunna träna med klubben och delta i klubbens sociala liv, säger Emma Engstrand.

Även Malungs Jimmy Birklin fick ett härligt formbesked i går. Han gjorde ett riktigt bra lopp och vann med drygt en minut före tvåan Johan Nordlund, Leksand.

Att Jimmy sedan vann ett långt och tufft lopp i den klassiska distansen måste kännas ännu bättre med tanke på att hans grundträning är allt annat än bra.

- Jag känner inte av skadan. Men i dag var det största problemet att kunna läsa kartan bra samtidigt som man så snabbt som möjligt skulle ta sig fram i den steniga terrängen, säger Jimmy, som inte var rädd att ramla och slå sig för att på det sättet slå upp gamla skador:

- Nej, det går inte att vara rädd. Då slår man sig ännu mer. Men visst gjorde jag några rejäla vurpor i dag. Det riktigt dånade i backen när man föll...

Men nu gäller det att vara i form till SM

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons