Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömstedt supernöjd

Annons

I lördagsloppet 10 kilometer fri stil hade Strömstedt en tuff duell med senare startande Britta Norgren, Sollefteå. Norgren kunde åka på Strömstedts tider och ledde med två sekunder när det tunga upploppet började. Strömstedt spurtade dock bättre och klarade silvret med sju tiondelars marginal.

Lördagssilvret var Anna-Karin Strömstedts bästa i SM-sammanhang.

Tidigare har hon tre SM-brons.

-Jag är jättenöjd med den här helgen, trots oturen i sprinten. Jag var väldigt trött i benen efter touren. De två sista dagarna före SM har jag kommit igen.

-Touren var tung, men det är trots allt en bra tävling att ha i bagaget, sa Strömstedt.

Bägge tävlingarna vanns av junioren Charlotte Kalla.

Det är bara Lina Andersson - för sex år sedan - som vunnit dessa två distanser i senior-SM som junior.

-En mil skejt är min favoritdistans, men inför den distansen var jag lite osäker hur konkurrenterna kände sig efter touren.

-Inför sprinten gjorde vädret mig osäker. När jag tittade ut i morse och såg snöstormen, räknade jag inte alls med att stå överst på pallen, sa dubbelmästarinnan.

Närmast kommer hon att vara på juniorernas tre dagars samling i Idre inför JVM. Något SM-lopp i Östersund i veckoslutet blir det inte:

- Jag vill vara hemma en period och åker i stället ett par småtävlingar hemma, förklarade hon.

I JVM åker hon allt och sedan tar hon steget över till seniorlandslaget, där det kan bli ett par individuella plus ett stafettlopp vid VM i Sapporo.

Åsarnas Ida Ingemarsdotter, som två gånger stått på JVM-pallen och nu gör sin andra seniorsäsong, var den som kom närmast Kalla.

Bronset gick också till Åsarna genom Julia Limby, som SM-debuterade för jämtlandsklubben.

Anna Dahlberg, OS-guldmedaljösen i sprintstafett, blev bara sjua, då hon inte återfått krafterna efter höstens fallolycka.

Guldkompisen från OS, Lina Andersson hade halsont och startade inte.

Elin Ek, som var titelförsvarare på milen, fick ingen lyckad helg.

Femteplatsen på milen var dock godkänd med tanke på att det var fri stil och att hon har problem med en höft, där besök hos sjukgymnast möjliggjort start.

I söndagens sprint, som var klassisk, hade Elin oturen att hamna i samma kvartsfinal som Anna-Karin Strömstedt och Julia Limby.

Näst bästa dalatjej på båda distanserna var Moras Sofia Bleckur. Hon var nia på milen, vilket räckte till U23-SM-silver, och sjua i sprinten.

Falutjejen Sara Lindborg som tävlat för Östersund i snart åtta år var fyra på milen, trots att hon trivs bäst i klassisk stil.

Hon har slagit igenom ordentligt i år och tagit en given plats i landslaget.

Första Skid-SM avdelningen, som på grund av snöbrist flyttats från Hudiksvall till Åsarna, avslutades med en riktig snöyra.

THORD ERIC NILSSON

Mer läsning

Annons