Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålande VM-hopp av Beznik från Holmen

Annons

Att det inte var någon tillfällighet visade Holmentrion Beznik Gashi, Johan Eriksson och Andreas Aran i lördagens individuella hopptävling som, som vanligt i JVM-sammanhang höll mycket hög klass.

Österrikiske världsstjärnan Thomas Morgenstern, med en världscupseger den här säsongen i bagaget, försvarade förväntningarna och knep guldet före Slovakiens Rok Benkovic och Tjecken Jan Maloch.

För Falugrabbarnas del var det skojigt att kunna följa upp laginsatsen med tidigare i veckan med en gedigen individuell insats. Att visa att var någon tillfällighet

- Lyftet kom då vi var i Lillehammer och hoppade i november-december. Det kändes att vi blev bättre. Själv tycker jag att jag blivit säkrare. Är inte så ojämn som tidigare, sa Beznik Gashi som slutade tolva efter att ha varit tolva respektive 15:e i de bägge hoppen.

- Det viktiga nu är att de här unga killarna ges ekonomiska möjligheter att få komma ut på Continental Cup-tävlingar och den vägen ges chansen att utveckla sig och få mer rutin. Då kan det på sikt också bli bra resultat i de stora seniorsammanhangen. Men då krävs att vi hittar något eller några företag som verkligen vill satsa på backe, säger Jachim Buhlin, före detta landslags-tränaren som nu, som pensionär, satsar mycket av sin tid på Holmengänget

- Resultatmässigt var det här helt okej. Tidigare tävlingar har nerverna ofta spelat mig ett spratt, nu var jag väldigt fokuserad på uppgiften, sa Falugrabben Beznik, som fick finna sig i att få stryk av klubbkompisen Johan

Eriksson, tolva, i andra hoppet.

Bägge har förbättrade sig högst avsevärt från förra året då Beznik var 35:e man. Över huvud taget har JVM i Sollefteå varit ett stort fall framåt för alla de svenska juniorhopparna. De har helt klart förbättrat sig högst påtagligt - både fysiskt, tekniskt och mentalt.

- Återstår att se om de ska tvingas fortsätta att leva enbart på hoppet eller om det går att skapa förutsättningar för en riktig satsning.

Det känns som om sista tåget går just nu.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons