Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffsystem som upprör

Annons

I onsdags kväll försvann Brage ur Sparbankscupen med dunder och brak mot Leksand.

Det innebär samtidigt att laget, som den här säsongen inte är direktkvalificerat som elitlag, missar svenska cupen nästa år.

Dit går i år bara finallagen i Sparbankscupen, då svenska cupen sedan säsongen 2002 är nedbantad till 96 lag.

Länets just nu bästa lag, Slätta, valde återigen att inte ställa upp i Sparbankscupen.

- Vid anmälningstillfället hade vi en trupp på 14-15 spelare, vilket är för tunt om man ska spela för att vinna cupen och samtidigt prioritera seriespelet, säger tränaren Peter Moberg.

Falu BS, som försökte i fjol men åkte ur mot Grycksbo, anmälde sig inte heller.

- Varken vi eller Brage har bredden för att klara av att vinna cupen så länge systemet med handikappstraffar finns, säger Thomas Ekhammer.

Avesta, serieledare i division 3 södra Norrland, är nu det i seriesystemet högst placerade laget från distriktet med chans att ta sig till svenska cupen.

Och de fyra senaste säsongerna visar att dalalagen, förutom Brage som från och till varit kvalificerat som elitlag, haft svårt att ens ta sig förbi första omgången av svenska cupen.

- Cupen är väldigt tuff, då bara 96 lag får ställa upp. Det är svårt att överleva omgång två för vilket lag som helst, säger Lars Norman, ordförande i Dalarnas fotbollförbunds tävlingskommitté.

Men är inte DFF intresserat av att ha starka representanter i svenska cupen?

- Vi har ju haft Brage och Forssa i år. Det är ingenting vi kan göra något åt att klubbar väljer att inte delta i Sparbankscupen.

Önskemål har dock framförts om att återinföra gamla DM, som avgjordes utan handikappsystem.

- Tar vi bort handikappstraffarna tappar vi de mindre lagen. DM dog just på grund av att för få lag var intresserade. Jag tror aldrig vi kommer att få ihop 40 lag till ett DM, säger Lars Norman.

- Men det är fritt fram för klubbarna att agera på representantskapsmötet i höst. Hittills är det dock bara enskilda ledare som ojat sig, vi har aldrig fått några propåer från föreningar.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons