Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöttad av Ekström

Annons

- Det var ett självklart val för mig att hoppa av när jag fick det här erbjudandet. Men jag har lärt mig jättemycket av att vara med i Ztv:s program, konstaterar Roger, som går första året på gymnasiets elprogram.

- Det här är en stor chans för mig, och det är inte många som får möjligheten att köra en sådan här bil, tillägger han.

För det här är inte bara en engångsföreteelse utan ett långsiktigt projekt.

Det förklarar Fredrik Eljas, den drivande kraften bakom satsningen på Roger:

- Mattias Ekström och jag har spånat en del och tyckt att det skulle vara roligt att utnyttja våra nätverk för att hjälpa en junior ända från början.

De hittade Roger, som förutom att vara en duktig gokartförare, givetvis också har det rätta intresset.

Dessutom har han bilkörningen mer eller mindre i generna.

Pappa Håkan har varit framgångsrik rallyförare. Sedan har farbror Kenneth varit med många år i världseliten i rally.

Även han ska givetvis hjälpa sin brorson med råd och tips.

- Men vi tittade på andra saker också som är minst lika viktiga som motorintresset. Hur han klarar livet vid sidan om banan och hur han kan presentera sig själv.

Och på den vägen är det nu, med teamet som har det långa namnet Shell Helix/Bilmetro Junior Team, och planeringen sträcker sig en sju, åtta år framåt i tiden.

Roger ska få en allsidig utbildning med både banracing och rally. Det handlar om att skapa en komplett förare som klarar alla underlag. Något som Rogers mentor, Mattias Ekström, visat vikten av. Han är framgångsrik både i rallybilen och på racingbanan.

Om det sedan blir en karriär på banan eller i rallyskogen för Roger får framtiden utvisa.

- Det viktiga är att knyta ett bra nätverk runt Roger. Det som sedan avgör är var det mediala- och publika intresset ligger när vi kommit så långt, säger Fredrik Eljas.

Målen i slutänden, år 2012, är tuffa. Där nämns både rally-VM, formel 1 och DTM.

Första året är dock målen lågt satta:

- Till en början kan man inte ställa några krav på någon som knappt satt sin fot på en racingbana. Det viktiga är att han får vara med och se och lära.

Säsongen startar i mitten på maj med de första racen i JTCC. Mattias Ekström kommer att vara på plats och hjälpa Roger med inställningen av bilen för banan i Knutstorp.

- Jag har redan testat bilen på banan i Karlskoga. Jag hann köra 20 varv innan regnet kom och jag hängde med bra tidsmässigt, berättar Roger.

BENGT KARLSSON

Mer läsning

Annons