Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort startfält i Uvbergsloppet

Annons

Arrangören för Uvbergsloppet, Bärke MK hade satt ett tak på 120 startande i tävlingen och det fick de höja till 150 förare. Men då var det också stopp och de som anmälde sig efter måndag kväll fick se sig bortgallrade.

De förväntningar som fanns inför tävlingen infriades också i stort sett. Dick Larsson , från Rasbo MK, är mycket svårslagen i den här typen av tävlingar och han avvek inte det minsta från det i Uvbergsbacken. Han körde klockrent och var snabbast i alla tre åken.

Han hade 2,37 sekunder tillgodo på Patrik Fredriksson, Fagersta MK, i en Mitshubishi när de två bästa åken räknades samman. Fredriksson hade problem med bakaxeln och körde inte det sista åket.

Trots det räckte hans insats till en andraplats totalt i klass 5.

Trea efter honom var Tobias Johansson och han var fem hundradelar efter Fredriksson.

- Jag kan inte stå på för fullt, jag åker till Sydsvenska rallyt på tisdag och då måste bilen vara hel, konstaterade Tobias.

I klass 4 var det ända in i det sista en strid på kniven.

Efter första åket var Christer Nilsson, Sandviken MK, i ledningen före Mikael Lundberg, SMK Gävle, och Anders Jonsen, SMK Dala.

Han behöll ledningen efter andra åket, men Lundberg i sin Golf körde 0, 29 sekunder långsammare än Jonsen i sin Escort och därmed bytte de plats.

I sista åket klippte dock Lundberg till med en kanontid och slog Christer Nilsson med nästan 1,5 sekunder och Jonsen med över två sekunder och därmed blev Lundberg klassegrare och Nilsson tvåa och Jonsen trea.

I klass 3 blev det en hel del dramatik i sista åket med avåkningar och rullningar som gjorde att ett tiotal bilar fick köra om sina åk.

En som drabbades av detta var Opel Manta-åkaren Benjamin From, från Järbo MK , som var tvåa i andra åket och slutade på 20:e plats efter sin avåkning.

Mats Jönsson, SMK Hälsinge, vann klass 3 och bästa Dalaåkare blev Tomas Olsson, Borlänge MK, på en sjätteplats.

Även i Klass 2 var det glest mellan Dalaåkarna, i varje fall i tätstriden.

Bästa placering fick Vansbroföraren Åke Andersson som blev nia.

Bortsätt från de två första platserna blev klass 1 en ren uppgörelse mellan Dalaförare.

Bäst gick det för Per-Olof Gruhs, Vansbro MK, som blev trea, följd av Stefan Nornholm, Borlänge MK och Johan Eriksson, Ludvika MS.

- Jag har bara tvättat, besiktat och plockat av vinterdäcken på bilen, så jag är riktigt nöjd med min tredjeplats, säger Gruhs.

Även från arrangörshåll är de nöjda med hur tävlingen fortlöpte.

- Med tanke på att det bara på söndagen körde 450 bilar så höll vägen mycket bra och vi var förskonade från allvarligare avåkningar, säger Johnny Hammarbäck, säkerhetsansvarig vid tävlingen.

Han uppskattar att ett par tusen personer hade lockats till Uvbergsbacken för att se på biltävlingar i söndags.

Mer läsning

Annons