Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Största SM-tävlingarna på flera år

Annons

I slutet av veckan blir det friidrottsfest i Dalarna.

Under tre dagar, fredag-söndag, arrangeras USM i Falun och JSM i Borlänge, tävlingar som är av modell större.

- Vi räknar med 430 deltagare som kommer att göra 725 starter. I Tureberg för två år sedan var det 630 starter och i Malmö i fjol 560, så det här blir den största JSM-tävlingen på flera år, säger Bengt Hoel, biträdande tävlingsledare i Kvarnsvedens GoIF.

Arrangörsklubbarna Kvarnsvedens GoIF och Falu IK samarbetar inom flera områden, bland annat transporterna, för att tävlingarna ska kunna genomföras så bra som möjligt.

Junior-SM är stort, men ungdoms-SM som Falu IK står som värd för är ungefär dubbelt så stort sett till antalet deltagare.

- Vi räknar med drygt 800 deltagare som kommer att göra cirka 1 600 starter.

- Tävlingarna är något större än i fjol då deltagarantalet låg under 800, berättar Björn Lindgren i Falu IK.

Tävlingar av den här digniteten kräver förstås många funktionärer för att kunna genomföras och både Falu IK och Kvarnsveden räknar med 100-150 funktionärer på respektive tävling.

- Dessutom krävs det ett enormt förarbete för att det ska fungera och så här dagarna innan är man alltid nervös, berättar Bengt Hoel och får medhåll av Björn Lindgren.

Arrangörsklubbarna hoppas förstås på väl genomförda tävlingarna, men också en del medaljer. Kvarnsvedens GoIF har förhoppningar om tre medaljer i USM och en i JSM.

- På USM har Rasmus Carlsson i stav, Sebastian Carlsson i kula och stav och Andreas Dahlberg i stav de största chanserna. I JSM kan Clas Jansson ta medalj på 5 000 meter, säger Bengt Hoel.

Björn Lindgren i Falu IK har större förväntningar och hoppas på upp emot tio medaljer.

- Vi räknar med många medaljer, men vem som är störst guldhopp är svårt att säga. Sex-sju medaljer i JSM och två-tre medaljer i USM kan det bli, säger Björn Lindgren.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons