Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor missar elitseriestarten

Annons

Tidigare gällde artistskatten att spelaren i fråga skulle vara ur landet lika länge som spelaren tidigare funnits i landet.

Enligt de nya reglerna måste spelaren vara ur landet i minst ett halvår.

Därför kan inte Ladislav Benysek och Jan Nemecek, och ej heller Michael Ryder och Francis Bouillon om NHL-strejken skulle fortsätta, återvända förrän 18 oktober.

- Om de skulle återvända tidigare än så, blir vi tvungna att betala full skatt och arbetsgivaravgifter, även bakåt i tiden. Det är vi inte beredda att göra, säger Jonas Bergqvist.

Hur ser ni på artistkontrakt i framtiden?

- Det är något vi försöker växa ur. Förra säsongen var en annorlunda säsong, där vi måste vara som bäst i slutet av säsongen.

- Sist vi var i elitserien hade vi till exempel bara en spelare med artistkontrakt. Det är något vi nu försöker åtgärda, och istället skriva riktiga kontrakt med spelarna, säger Jonas Bergqvist.

Minst en säsong till med artistkontrakt är alltså vad som gäller i Leksands IF.

Samtidigt har Mora IK kommit längre i arbetet.

I dag finns ingen spelare med artistkontrakt, och alla importer finns på plats för att träna med laget redan nu.

- Vi vet att laget i sig är det viktiga. Det är mycket viktigt att spelarna får tid på sig att trimmas ihop, framför allt i augusti och september. Men våra finnar och slovaker är redan här, för att vi ska veta att de är ordentligt tränade inför säsongen.

- Det är omöjligt att säga vilket som är rätt eller fel. Vi har i alla fall beslutat oss för att välja den här linjen, säger Moras klubbdirektör Jan Simons.

1fakta | artistskatt

En utländsk idrottsman/kvinna som representerar ett svenskt klubblag och beskattas som artist får inte uppehålla sig i Sverige längre än sex månader, och ej heller återvända till landet för att utöva idrott inom sex månader från utresedatumet om reglerna ska gälla. Detta gäller även om spelaren byter förening. Då blir båda föreningarna skyldiga att betala arbetsgivaravgifter och skatt enligt ordinarie tabell.

Redovisning av skatt: Den som betalar ut skattepliktig ersättning till artist/idrottsman (...) ska göra avdrag, redovisa den avdragna skatten och betala in den till särskilda skattekontoret i Ludvika. Skatten är 15 procent av den skattepliktiga inkomsten.

Skattepliktig inkomst är kontant betalning, eller annan ersättning för artistisk eller idrottslig verksamhet som bedrivs i Sverige eller på svenskt fartyg.

Om förmåner lämnas så att den kontanta ersättningen inte är så stor att fullt skatteavdrag kan ske, är utbetalaren ansvarig för att mellanskillnaden betalas.

Som idrottsutövare räknas aktiva idrottsmän/kvinnor, tränare, materialförvaltare, domare, lagledare, instruktörer samt tävlingsfunktionärer (dock ej ordningsvakter, vaktmästare, styrelseledamöter eller försäljningspersonal).

Källa: skatteverket.se och svenskidrott.se

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons