Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor gör upp

Annons

Den största uppmärksamheten kommer naturligtvis uppgörelserna i höjdhopp och tresteg att fånga, med Stefan Holm, Staffan Strand, Kajsa Bergqvist och Christian Olsson som publikmagneter, men med på Stadion finns också en hel del intressanta dalanamn.

Kvarnsvedens Kirsten Belin har haft en fantastisk säsong hittills.

När Kirsten satte svenskt rekord (4.40) för drygt en vecka sedan, hade hon en tung träningsperiod bakom sig. Det var därför lite förvånande att hoppningen stämde så bra redan då. Nu närmar sig årets stora äventyr, EM i München, och DN-Galan blir ett intressant test på huruvida formen håller i sig.

Får vi se Belin i en attack mot det egna, nyslagna rekordet?

- Jag har trappat ner i träningen nu, men det är alltid svårt att säga före en tävling vad resultatet ska bli, menar Kirsten.

Hon har ofta varit som bäst när hon ställts mot riktigt bra motstånd. Med tanke på det, borde väl DN-galan passa henne ypperligt. I kväll finns världsstjärnor som Stacy Dragila, USA, Svetlana Feofanova, Ryssland och Monika Pyrek, Polen, på plats i Stockholm.

- Nästan inga av tjejerna i startfältet har ett personbästa under 4.55. Så allt annat än en tionde- elfteplats skulle vara en skräll. Men Hanna-Mia (Kirstens huvudkonkurrent och sparringpartner i Sverige) och jag ska göra allt för att försvara de svenska färgerna, säger Kirsten.

En som haft det betydligt trögare i år är Falu IK:s Susanna Kallur. Både hon och tvillingsystern Jenny är med bland de åtta som ska göra upp om segern på 100 häck. En tävling där Gail Devers naturligtvis är den stora favoriten.

Susanna har varit med på flera av Golden League-tävlingarna hittills. Men fått nöja sig att springa B-heat.

- Och det med rätta. Jag är inte bättre i år, medger Susanna. Det är bara att titta i resultatlistorna. I fjol var jag under 13 sekunder på massor av tävlingar - i år har jag lyckats komma under 13 sekunder en enda gång. Men det har varit kul att ha fått vara med och springa på Goldengalorna. B-heaten har gett mycket bra motstånd de också.

För Susanna är det EM som är det stora målet i år. Men redan nu känner hon att hon är på väg mot bättre form.

- Vi har tagit det lungt med tävlandet ett tag och finslipat tekniken, berättar Sanna. Det känns bra i kroppen då jag springer. Men tekniken över häckarna har varit sämre i år. Jag är inte lika kvick med förstabenet (vänsterbenet) över häckarna längre. Men det kan naturligtvis också tyda på att det inte går lika fort mellan häckarna.

Sannas mål i EM är en plats i finalen.

Vad är då Sannas mål på DN-galan i dag?

- Jag hoppas göra en tid under 13 sekunder. Det känns i kroppen som om det vore möjligt.

Utöver Kirsten, Susanna och Jenny är det ytterligare tre seniorer och tolv dalaungdomar med på Stockholms Stadion idag. Jon Andersson, Falu IK, springer 800 meter i en speciell norsk-finsk-svensk landskamp. Men hans uppgift där är inte att ta placeringar - det är att första varvet vara "hare" åt de övriga.

Hans klubbkamrater Linda Olsson (2.11) och Jenny Sjöström (2.08) springer också 800 meter - men i ett nationellt heat.

Slutligen finns det också tolv Falu IK-ungdomar med, uppdelade i två lag, som ska springa den klassiska ungdomsstafetten, som Falu IK faktiskt vunnit ett antal gånger. I varje lag ingår tre pojkar och tre flickor, som skall tillhöra åldersklasserna 12, 14 och 16 år.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons