Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnfall i klassikern

Annons

- Givetvis hade vi hoppas på att fler världscupåkare skulle komma till start, men ett tufft program, och andra olyckliga omständigheter har gjort att det blivit så här, säger Rolf Hammar, Vasaloppsgeneralen.

Giorgio di Centa, Andrus Veerpalu, Andreas Schlütter, Jaak mae, Ivan Batory, Anders Aukland och Jörgen Brink är de som kommer.

Bland de som valt att nobba Vasaloppet finns åkare som Tobias Angerer, Vincent Vittoz, Frode Estil, Jens Arne Svartedal, Tor Arne Hetland, och dessutom de svenska toppåkarna Anders Södergren och Mathias Fredriksson.

- Vi kan inte kräva att några av våra åkare ska köra Vasaloppet mot sin vilja, det är helt otänkbart. Världcupprogrammet är så tufft lagt att det inte går att köra allt. Våra åkare har valt att satsa på Falun och Holmenkollen i stället, säger Anders Bergström, Nordisk chef på Svenska Skidförbundet.

Anders Aukland är den ende norske a-landslagsåkaren som kommer till start i Vasaloppet.

- Landslagsåkarna har valt att prioritera loppen som går veckan efter Vasaloppet. Jens Arne Svartedal och Odd-Bjørn Hjelmeset prioriterar sprinten i Drammen, medan Frode Estil och Kristen Skjeldal satsar på skiathlon i Falun och femmilen i Holmenkollen, säger Morten Aa. Djupvik, assisterande tränare för det norska skidlandslaget, till langrenn.com.

Frode Estil var annars en åkare som tidigt deklarerat att han skulle köra Vasaloppet.

- Det var många starka klassiska åkare, som ändå kom till start i OS-femmilen som avgjordes i den fria stilen. Frode var en av dem, annars hade han nog kommit, och det samma gäller några åkare till, säger Rolf Hammar.

En enda svensk åkare kommer att köra i den vita landslagsdressen på söndag. Det är Jörgen Brink.

Länder som Kina, Polen, Kanada har större landslagstrupper på plats än Sverige...

- Vi har erbjudit både åkare ur vårt b-landslag och landets bästa långloppsåkare att åka i lands- lagets färger, men fått nej från samtliga. De vill hellre åka i sina klubbdräkter och exponera dem framför tv-kamerorna, säger Anders Bergström.

- Åkarna i a-landslaget har vi avtal med, och av dessa kan vi kräva att de kör i landslagsdressen, men inga andra, fortsätter Bergström.

När så få världscupåkare väljer att starta i Vasaloppet, så ser fördelningen i stort sett ut som den brukar göra första söndagen i mars.

- Det är naturligtvis synd att inte fler världscupåkare kommer, när vi tar oss an ett sådant arrangemang. Jag hade hoppats och trott att 10-talet till välmeriterade åkare skulle komma till start, menar Rolf Hammar.

Men en sak har i alla fall världscupåtagandet betytt:

- Exponeringen av loppet har aldrig varit större massmedialt sett. Nu ska vi visa vilket bra arrangemang Vasaloppet är. Och tänk också på att Vasalopps- bygden får sin del i detta, slutar Hammar.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons