Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnan som låter spelet tala

Annons

Det hela var nästan som en jaha-upplevelse.

För tredje året i rad - jag upprepar - för tredje året i rad fick Nicklas Lidström ta emot Norris trophy som världens bäste ishockeyback.

Men i medierna fanns all fokus på kampen mellan Markus Näslund och Peter Forsberg. Att Avestasonen Lidström är härskare i försvarszonen är numer en självklarhet.

- Ibland sitter man ner och tänker på vilka stora namn som står inskrivet i priset. Men när du är mitt uppe i karriären är det svårt att greppa att ens eget namn står där också. Det är overkligt, säger Nicklas.

Trots skuggan är det oerhört varmt på uteserveringen vid hans och Tommy Salos sportbar i centrala Västerås.

Men även om den ljuvliga svenska sommarvärmen är påtaglig finns tankarna hos Nicklas om en 13:e säsong i Detroits röda tröja.

- Det ska bli riktigt roligt att sätta igång igen. Vi kommer ha ett riktigt bra lag i år nu när vi har fått tillbaka Dominik Hasek och förstärkt på backsidan.

Årets slutspel blev ett fiasko för Detroit när man åkte ut i den första omgången mot Anaheim i fyra raka matcher. Men lika fort som de blev eliminerade, lika snabbt började jakten på Stanley cup nästa säsong.

- Vi spelade väldigt bra målvaktsspel och försvarsspel, men när vi inte fick till det framåt drabbades vi av panik. Som vanligt när vi förlorar sågade medierna laget och tyckte att vi skulle sälja bort spelare.

Apropå sälja, i hela din NHL-karriär har du spelat i Detroit. Känner du inte för att prova något nytt?

- Innan jag skrev på det senaste kontraktet kittlade tanken att spela i något annat lag, men nu har jag svårt att se mig spela någon annanstans.

Tröttnar du aldrig på ishockey?

- Visst känner jag mig trött och sliten ibland, men det har aldrig hänt att jag funderat, "nä nu lägger jag av". Det är ett underbart jobb att få spela ishockey.

En av de mest anmärkningsvärda sakerna med Nicklas Lidström är att han under dessa tolv säsonger i NHL, som ofta beskrivs som hårdare och fulare, som mest missat fem matcher i rad på grund av skada.

- Det har väl med min spelstil att göra. Jag spelar inte så fysiskt utan avvaktar istället motståndaren och försöker hålla min position. Men sen handlar det mycket om tur också att jag inte varit skadad och att jag tränar bra innan säsong med både styrka och kondition.

Du kommer inte ha en lika sargad kropp som Börje Salming när karriären är över?

- Nej, men jag tycker inte att det är lika tufft nu som på Salmings tid. Däremot är det ganska fult spel med mycket höga klubbor.

Men hur kommer det sig att man alltid hör att du är så välplacerad på isen?

- Jag vet inte, det har väl med rutin att göra. Det går nog inte att träna på utan det sitter nånstans i huvudet. Spelsinne är något som finns medfött.

Vad trivs du bäst med i spelet?

- Powerplay är klart roligast och det är något som jag utvecklat under de senaste åren. Vi har ett bra powerplay i Detroit med många skickliga spelare, som Fedorov och Shanahan. Jag gillar att stå längst bak i spetsen av triangeln och passa eller skjuta direkt.

Som person är du väldigt lugn, men när tänder Nicklas Lidström till på riktigt?

- Det händer att jag blir intensiv jag också på matcherna, men i omklädningsrummet är jag lugn. Brett Hull är den som utmärker sig mest i omklädningsrummet. Käften går nästan i ett på honom. Tomas Holmström är också en sån som snackar och peppar mycket. Steve Yzerman är mer som jag och Henrik Zetterberg sitter ganska tyst i sitt hörn bredvid Holmström.

Ett år har Lidström kvar på kontraktet och det är många som är intresserade av vad han ska göra efter det. Framför allt Västerås, som gärna ser sin gunstling tillbaka i Rocklunda.

Men vad "Lidas" pysslar med om ett år är inte klart. Däremot är det helt klart att spel i allsvenskan inte direkt lockar.

- Nej, men även om jag bor i Västerås finns det elitserielag i närheten, men vi har inte bestämt oss om vi ska flytta hem efter den här säsongen.

Vad är det som driver dig?

- Jag vill vinna. Chansen att få uppleva en till Stanley cup-seger räcker bra som motivation.


fakta | Nicklas Lidström

Född: 28 april 1970.

Familj: Hustrun Annika, sönerna Kevin 9, Adam 7 och Samuel 3. Ett fjärde barn är på gång.

Klubbar i karriären: Avesta BK, Västerås IK och Detroit.

Moderklubb: Skogsbo SK.

Meriter: Stanley Cup-mästare 1997, 1998 och 2002. VM-guld 1991, VM-brons 1994, vinnare av Norris trophy (NHL:s bäste back) 2001, 2002 och 2003. Vinnare av Conn Smythe trophy (Mest värdefull i Stanley cup) 2002.

Äter: Filé mignon.

Dricker: Mjölk, och gärna en kall öl ibland.

Tittar på: Serien 24 och Seinfeldrepriser.

Lyssnar på: Radioprataren Howard Stern på väg till träning.

JOHAN BENGTS

Mer läsning

Annons