Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Nilsson fick pris för Årets prestation

/

Idrottsgalan Dalarna pågick på torsdagskvällen på Galaxen i Borlänge, som fylldes med nominerade, artister, idrottsutövare och föreningsmänniskor. Syftet med galan är att uppmärksamma och hylla duktiga ledare, idrottsutövare och föreningar inom elit- och breddidrotten i Dalarna.

Annons

Orienteringsstjärnan Annichen Kringstad delade ut det första priset: Årets ungdomsledare.

Det gick till Karin Boström, Barkens HF.

Priset Årets idrottare med funktionsnedsättning: Kerstin Larsson Englund, Folkärna RS, som i somras deltog i VM i paradressage. "Trots att hon är förlamad från midjan lever hon sin dröm", sa Annichen Kringstad.

Gästerna underhölls därefter av tre unga clowner från Ludvika Minicirkus, innan det var dags för Svenska Spel att dela ut prispengar till fem föreningar i Dalarna. Däribland Smedjebackens HC och Korsnäs IF.

Uno Svenningsson underhöll sedan, följt av lite småprat, mer musik av duon 2njoy och intervjuer. Bland annat berättade forna innebandyspelaren Lena Birath om prestationskraven som kopplas till elitidrott, och hur man kan arbeta med att hitta en balans.

Efter en liten paus efter klockan 20 presenterades skidprofilen Sven von Holst, kvällens andra prisutdelare.

Priset Årets ledare gick till längdlandslagets tränare Johan Granath, medan kvällens "specialpris" gick till Somalia bandy.

Galans hederspris, som delades ut av David Bergström på Dalarnas idrottsförbund, gick till Avesta kommun och kommunalråd Lars Isaksson, för "ett långsiktigt arbete för att attrahera fler till idrotten".

– Vi har mycket bra föreningar det är grunden, sen försöker kommunen ge bra förutsättningar, sa Isaksson.

Gräsrotens pris delades även ut till gick till fem föreningar; Svärdsjö IF, Dalkurd FF, IK Brage, Mora IK och Leksands IF. Leksands IF tog hem den största prissumman, drygt en miljon kronor. Pengarna kommer att gå till ungdomsverksamheten.

Runt halv tio kom skidlegenden Torgny Mogren upp på scen, som kvällens tredje prisutdelare.

Markus Josefsson, Markus Bäckström och Stefan Ericson från DT fanns också på plats för att dela ut priset Årets lag.

"Laget visade verkligen världen hur man spelar bandy", sa Markus Josefsson, nyhetschef på DT-sporten. Priset togs emot av stjärnspelaren Rasmus Enström.

Priset Årets eldsjäl gick till Peter Nyvall, Borlänge judoklubb.

Årets manliga idrottare blev mtb-cyklisten Emil Lindgren, CK Natén. Som dessutom avslöjade att han håller på att utveckla ett nytt sätt att träna på cykeln med ett ben och en motvikt.

Årets kvinnliga idrottare blev Tove Alexandersson, Stora Tuna IK Orientering, för sina framgångar i bland annat i världscupen och EM.

Kvällens sista pris, Årets prestation – som ska vara en lokal variant av Jerringpriset – gick till Stina Nilsson, IFK Mora SK för hennes OS-brons i Sotji. Stina Nilsson var den enda av pristagarna som inte fanns på plats, men hon deltog via telefon.

– Det känns helt fantastiskt, sa hon.

Mer läsning