Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Statusen måste höjas"

/

Annons

År 1930 bestämdes gränsen för en idrottsförening att lämna kontrolluppgifter till Skatteverket till hundra kronor. 77 år senare är beloppet oförändrat.

- Med hänsyn till index borde det ju vara minst tusen kronor i dag, konstaterar Karin Mattsson.

- Ett annat gissel är reklamskatten. Säg att du får tio fotbollar i reklam, ska du då betala skatt?

Att Riksidrottsförbundets ordförande är mycket kritisk till gällande skatteregler för idrottsföreningar går inte att ta miste på. Hon befarar framför allt att omfattande administrativt arbete och krångliga paragrafer skrämmer bort många potentiella styrelseledamöter. Lösningen är inte extern hjälp.

- Jag har inget emot att större föreningar som Falu FK hyr in en professionell revisionsbyrå, men vi arbetar för att det inte ska krävas en civilekonomutbildning för att klara av kassan i en liten förening.

Resultatet av arbetet låter vänta på sig. Efter en rapport av RF, som visade på att enkla och tydliga skatteregler krävs för att idrottsrörelsen ska kunna ha en välskött ekonomi i sina föreningar, tillsatte regeringen en idrottskommitté 2004. Deras betänkande gick på remiss och trots god respons från berörda parter har regeringen inte handlat än.

- Jag får inte gehör hos finansminister Anders Borg, så vi är inte speciellt glada på honom just nu.

- Men det blir fler samtal, lovar Karin.

Vad gör RF då för att hjälpa dagens styrelseledamöter?

- Vi samarbetar med Skatteverket och försöker identifiera de största problemen. Sedan gör vi en nysatsning på att utbilda ledamöterna, svarar Mattsson.

Därmed är RF-basen inte förtjust över de kommuner i Dalarna som drar in stödet till SISU, Svenska Idrottsrörelsens Studieförbund. SISU grundades 1985 och har sedan vuxit ordentligt i storlek. Att det statliga stödet skulle räcka, eller övriga studieförbunds argument för att peta bort SISU, tror hon inte på.

- Dagens pengafördelning är destruktiv för förbund som växer mycket. Jämfört med ABF och Vuxenskolan får de fortfarande mindre ersättning per timme, men ändå har kommunerna köpt deras argument rakt av.

Oförändrade skatteregler och mindre pengar för utbildning. Hur ska fler lockas till att bli ledare i en idrottsförening i dag?

- Vi måste höja statusen för det idrottsliga ledarskapet och få fram vilken merit det även är att ha med sig i yrkeslivet. RF arbetar för att öka den kunskapen i samhället.

Riksidrottsförbundets ordförande förespråkar inte ledarlöner utan menar att det är upp till varje förening att avgöra.

- Det blir säkert mer ersättning i någon form framöver, men jag tror att det ideella ledarskapet fortfarande kommer att vara bärande för idrottsrörelsen.

I Statistiska centralbyråns undersökning på varför idrottsledare slutar toppade tidsaspekten. Karin Mattsson är medveten om konkurrensen om dygnets timmar och konstaterar att alla inte kan lägga fyra dagar i veckan på en idrottsförening.

- Men många människor vill göra en insats vid sidan av arbetet.

- Vi får inte vara låsta i synen på ledarskap utan en timme i veckan kan också vara bra, avslutar Karin.

Mer läsning

Annons