Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startklart för Tour de Ski

Annons

För att locka de bästa åkarna att ställa upp finns en rejält tilltagen prissumma att tävla om. Den som vinner totalt efter de åtta deltävlingarna kammar hem 900 000 kronor.

Varje etappseger ger omkring 30 000 kronor, och precis som inom cykelsporten finns det spurtpriser inlagda längs tävlingsbanorna.

Den som spurtat bäst, och skrapat ihop flest bonussekunder, under de tio dagarna kan dryga ut hushållskassan med i runda slängar 60 000 kronor.

FIS Tour de Ski är det officiella namnet på tävlingen, och startar alltså i tjeckiska Nove Mesto med en prolog och en gammaldags jaktstart.

Sedan fortsätter tävlingarna i tät följd. Efter Tjeckien väntar sprint i München på nyårsafton. Nyårsdagen är tävlingfri innan hela cirkusen fortsätter i Obertsdorf med en pursuit (skidbytardag) ena dagen och traditionell tävling andra dagen. Nästa anhalt är italienska Asiago där sprint står på programmet igen.

Det hela avslutas i Val de Fiemme där damerna kör 15 kilometer masstart och herrarna 30 kilometer den 6 januari.

Dagen efter är det jaktstart, där man startar efter hur den sammanlagda resultatlistan ser ut. Ettan går ut först och så vidare i en tävling som kan liknas med en bergsetapp eftersom målet är beläget uppe på Alpe Cermis.

För att vara med i slutsammandraget, och de stora pengarna, måste alla åtta tävlingarna ha genomförts.

Nu gäller det för skidförbundet att sälja in den här innovationen till de aktiva.

- En intressant idé. Risken är att det kan bli dålig kvalité på tävlingarna på slutet när alla är slitna. Det är viktigt att planeringen ligger rätt, att det är lugnt före och efter etapploppet. Att alla ska kunna ladda på lika villkor, säger Falun-Borlänges Fredrik Östberg.

Anders Aukland, vinnare av Vasaloppet 2004, är av samma uppfattning som Fredrik Östberg.

- Visst är det en intressant tanke med ett Tour de Ski, det här kan bli riktigt bra. För mig person-ligen är det lite för mycket sprint. Jag skulle vilja ha in ett långlopp. Men då kanske det blir svårt att få med de bästa. Titta på årets Vasalopp. Men de stora pengarna kommer säkert att locka, säger Anders Aukland.

FALUN-BORLÄNGES FREDRIK ÖSTBERG OM DEN NYA TÄVLINGSFORMENS MINUS. GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons